Lepota Ženske ruke
Profimedia

Ako pokušate da izguglate ime Nazije Mahmud, prvo ćete uočiti da je ova dama majstor borilačkih veština i kolekcioniarka oružja.

A kada zagrebete po površini, ugledaćete čitav sijaset njenih zvanja i interesovanja koji će vas ostaviti bez teksta.

Nazija je, naime, astrofizičarka i radila je za Evropsku svemirsku agenciju. Ona je, takođe, analitičar svemirskih misija i kosmički inženjer. Dakle, njeno obrazovanje je izuzetno respektabilno.

Ali to nije sve...

Nazija je uz sve ovo i pisac i pesnikinja.

Takođe je i model i glumica. I božava stripove. I zagrižena je gejmerka. I ko će ga znati šta još... Ah, da! I živi u Glazgovu u Škotskoj. Ako nekoga interesuje.

Nazija je iz mešane porodice. Majka joj je Engleskinja, a otac Pakistanac poreklom iz Saudijske Arabije.

U to vreme mešani brakovi bili su na crnoj listi u Glazgozu i ona je bezbroj puta videla svoju majku kako krvava dolazi kući.

- Tada sam odlučila da ću biti velika i jaka, kako bih mogla da branim mamu. Imala sam tri godine. Tata je raido u vojsci i tamo je naučio jednu važnu stvar koju me je naučio: "Ako jednom dozvoliš da te maltretiraju, maltretiraće te stalno". Ne bi li nas ojačao, upisao je bata i mene na borilačke veštine, kako bismo mogli da se branimo - rekla je Nazija u jednom intervjuu, dodavši da više od 20 godina trenira razne borilačke veštine.

- Jedna od najdražih mi je ninđutsu. Veoma je spiritualna i ima raznih oružja. Trenirala sa i evropsko mačevanje, šotokan karate, iaido i haidong gumdo, korejsku mačevalačku veštinu. Takođe sam vežbala aikido, hapkido, tekvando, tai či, ba gua, kjušo đicu... - rekla je ova lepotica koja batara i drugim mačevima, poput arapskih.

I to je samo vrh ledenog brega u priči o Naziji...

Ona takođe ima i master iz analize svemirskih misija, kao i doktorak iz fiziki i astrofizike. Radila je za Evropsku svemirsku agenciju na satelitskim misijama, a glavna ljubav su joj fizika i astronomija.

- Imamo još mnogo toga da naučimo o kosmosu. Verovanje u boga nije neobična stvar među naučnicima. Mnogi veliki umovi bili su spiritisti ili vernici. Ne kažem da sam velika naučnica - rekla je kroz smeh Nazija.

Ona je pride i autorka jedne knjige poezije.

Nazija za sebe voli da kaže i da je veliko dete, pošto obožava stripove i video igrice.

Njen izgled nije mogao da promakne fotografskim profesionalcima, pa rad i kao model, a uspela je da snimi i jednu TV seriju ("Caledonia Mortal Souls"), kao i jedan film ("Burns Night").

Zato se čini da će Nazija ovaj neverovatni spisak da učini još dužim.