Josip Broz Tito
Alo! arhiva
Josip Broz Tito

Alo! arhiva

Josip Broz Tito, Foto: Alo! arhiva

Prvi “Yugo” je nakon dugo najava zvanično prikazan javnosti ,02. oktobra 1978. godine. Kako priliči, taj prototip prvo je prikazan a onda i poklonjen drugu Titu.

Naime, zbog spora sa Amerikom oko prodaje jugoslovenskog vasionskog programa krajem pedesetih godina"Yugo" je prema planu druga Tita trebao biti njegov adut za dalje pregovore sa amerikancima. Isporukom ovog automobila bi se vratio balans duga od 2,5 milijarde dolara za koliko je Tito prodao nepostojeći svemirski program.

Svedoci tvrde da kada je video "Yugo", Tito pitao "šta je ovo" predavši ključeve prototipa svom ađutantu uz reči “ovo nije auto za mene niti sam to očekivao”.

Kako bilo, "Yugo" se rodio. Milioni radnika i seljaka zavoleli su ga itekako. Zapravo, bio je sinonim odrastanja  generacija rođenih 60-tih i 70-tih godina.

Jugoslavija Zastava Jugoslavije SFRJ

Shutterstock

Jugoslavija SFRJ, Foto: Shutterstock

Naravno, od prototipa do serijske proizvodnje, proteklo je više od dve godine. Kako kažu fabrički podaci, početak serijske proizvodnje se poklopio sa Danom Republike, taman toliko ranije da stigne u praznično izdanje Politike. 

Do okončanja proizvodnje 2008. godine proizvedeno je ukupno 794.428 primerka "Yuga" uz neverovatne statističke rekorde koji i danas predstavljaju izazov za mnoge  fabrike automobila.

Rekordna proizvodnja je zabeležena 1989. godine sa 118.237 proizvedenih komada. Te godine je zabeležen i mesečni rekord proizvodnje od 12.631 jedinica. Još uvek nedostignut broj u Kragujevcu.

Iako je imao Američku ambiciju, najveći deo ovih vozila je progutalo tržište Jugoslavije, jer tražio se "Jugić" više.

Volieli smo ga, kudili smo ga, smejali smo mu se, ali nas nikada nije izneverio.

Sve ostalo je istorija!

Pročitajte još :