Blago novčići
Profimedia
Blago novčići

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Prema naučnicima, blago pronađeno u Italiji je sakriveno u posudu i zakopano u jednoj od poslednjih godina Rimskog carstva, to jest pre 1.500 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Na stotine zlatnika iz doba kasnog rimskog carstva pronađeno je u centru Komoa. Kao što je objavljeno na Fejsbuk strani Ministarstva kulturnog nasleđa, kulturne aktivnosti i turizma u Italiji, novac je stavljen u posudu neobičnog oblika i pripada petom veku naše ere. Blago je zakopano neposredno pre pada najveće sile antičkog sveta, što se, kao što znamo, dogodilo 476. godine.

Arheolozi su do ovog otkrića došli tokom iskopavanja na lokalitetu rada na analizi zgrade bivšeg pozorišta "Cressoni". Prema rečima ministra kulture Alberta Bonizolija, stručnjaci tek treba da utvrde stvarnu istorijsku i kulturnu vrednost nađenoh novčića.

- Ova teritorija je pravo blago naše arheologije. Otkriće me ispunjava ponosom - rekao je zvaničnik.

Posle preduzimanja neophodnih mera, novčići će zauzeti mesto u jednom od muzeja. Kolekcionari su njihovu vrednost procenili na milione evra, ali, kako je istakao arheolog Luka Rinaldi, vrlo je teško utvrditi njihovu pravu vrednost.

Takođe, Rinaldi je naglasio da se novčići nalaze u izuzetnom stanju, iako su bili zakopanii 1.500 godina. Otkriće je jedinstveno i po veličini "torbe", jer nikada ranije nije pronađena tolika količina novčića na jednom mestu.

Pozorište "Cressoni" otvoreno je 1870. godine, a zatim je nadograđeno kako bi mogli da se prikazuju filmovi. Zatvoreno je pre 21 godinu.

Kako su navele vlasti, na tom mestu planirana je izgradnja elitnih stanova, ali će radovi, zbog najnovijeg otkrića, biti obustavljeni na neodređeno vreme. Arheolozi su insistirali na obavljanju velikih iskopavanja, jer je vrlo moguće da se pod ruševinama teatra nalazi još sakrivenog blaga iz doba Drevnog Rima.

Komo se nalazi u blizini italijansko-švajcarske granice, u podnožju Alpa, na obali istoimenog jezera. Postoje dokazi da je Cezar lično napravio gradski plan, tipičan za rimsku tradiciju.

Na kraju imperialnog doba i nakon kolapsa države, Komo su često napadali varvari koji su pljačkali bogate i obrazovane ljude. Da bi spasio svoje bogatstvo, jedan od njih verovatno je zakopano blago koje su otkrili arheolozi. U srednjem veku grad je imao reputaciju važnog trgovinskog i knjižarskog centra. U aprilu 1945. godine, u blizini obvog gradića, zarobljen je, a kasnije i pogubljen fašistički diktator Benito Musolini.

Istovremeno sa pronalaskom blaga ispod nekadašnjeg teatra u Komu, u Švedskoj su po prvi put pronađeni pečat iz Flandrije i mletački zlatnik iz 14. veka.

Arheolozi su dragoceni dukat pronašli tokom iskopavanja srednjevekovnog lučkog grada Eleholm, koji se nalazi na ostrvu u ušću reke Merumsan u Baltičko more. Grad je osnovan oko 1450. godine i pripadao je Dancima. Na tom mesu nalazio se do 1600. godine, a onda je definitivno propao nakon serije razornih ratova.

Na jednoj strani pronađenog dukata, nalazi se lik svetog Marka, a sa druge strane lik Isusa Hrista sa oreolom.

Prema rečima direktora muzeja u provinciji Blekindž Markus Sandekjar, nedavno otkriće ukazuje na postojanje trgovinskih odnosa između Kraljevine Danske i Republike Venecije, kao i na značaj grada Eleholma koji je u to vreme bio značajna luka.

Od osnivanja, grad je bio pod nadzorom nadbiskupa Lundskog, sve dok, kao rezultat reforme, 1536. godine nije prešao pod švedsku krunu.

- Naravno, kada pronađete italijanske novčiće u gradu nadbiskupa, svi će pretpostaviti da sve ovo ima veze sa papom. Ali to je samo jedna teorija - rekao je Sandekjar.