Nesvakidašnji spomenik podignut je u mestu pored Lajkovca

Alo.rs/B.B | Razbibriga 2020-10-13 14:09:08 2020-10-13 14:09:08

U Lajkovačkoj opštini se nalazi selo Slovac, koje je nekada davno pripadalo Lozničkoj upravi i bilo je poznato kao velika šumska oblast, koja se preko Veselinovaca, Loznice i Klanice prostirala sve do Babine luke, danas je ostao mali deo pod šumom tek da podseti na taj period, kao i čuvena legenda o majci Makreni.

Promo

Ali kako su dani prolazili a vesti o Marinku nisu stizale, Makrena odluči da ga potraži i tako tražeći sina, srela i samog Kralja Petra I Karađorđevića, koji ganut majčinskom brigom i požrtvovanošću dade obećanje da će pronaći Marinka i dati mu čarape koje mu je majka isplela.

Ali obećanje Kralj nije mogao da ispuni jer je Marinko Spasojević život izgubio u snežnim vrletima Albanije.

Po završetku rata Kralj je doznavši da je Makrena skončala žaleći za sinom, poslao novac po Iliji Đukanoviću državnom sekretaru, da se Makreni i njenom sinu podigne spomenik na kojem će pisati: "Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević, Makreni Spasojević koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Albanije".

Sada u Slovcu postoji obnovljen spomenik Makreni Spasojević i njenom sinu Marinku, koje je doniralo "Društvo Srpskih domaćina" učinivišI da ova potresna priča dobije i svoje obeležje.

Expand player
Pogledajte više