Doktor Lekar Snimak Nalaz Skenera Skener
Shutterstock
Doktor Lekar Snimak Nalaz Skenera Skener, Foto: Shutterstock

Lekari u Kanadi pokušavaju da dođu do dna misteriozne bolesti mozga koja uzrokuje cvokotanje zuba, gubitak pamćenja i halucinacije.

Kanadski službenici javnog zdravstva rekli su da su najmanje 43 osobe u Nev Brunsvicku u Kanadi razvile sumnju na neurološku bolest, od kojih je pet umrlo, a da nije poznat uzrok.

Simptomi bolesti su slični Creutzfeldt-Jakobovoj bolesti (CJD), retkoj, fatalnoj bolesti mozga uzrokovanoj malformisanim proteinima poznatim kao prioni, međutim skrining pacijenata nije potvrdio slučajeve CJD.

Dok političari u toj oblasti traže odgovore, a lokalno stanovništvo saznaje za istragu nakon procurelog memoranduma prošle nedelje, tim istraživača pokušava da utvrdi da li je bolest ranije nepoznati neurološki sindrom ili niz nepovezanih, ali ranije poznatih tegoba.

Mišael Koultart, šef kanadske mreže za nadzor nad CJD, rekao je za The Guardian : „Tokom poslednjih 20 i više godina nismo videli skup neuroloških bolesti otpornih na dijagnozu poput ove“.

Dr Alier Marrero, neurolog koji je vodio istragu u Nev Brunsvicku, rekao je da su pacijenti u početku imali neobjašnjive bolove, grčeve i promene ponašanja pre nego što su se tokom narednih 18 do 36 meseci pojačali simptomi koji uključuju opadanje kognitivnih sposobnosti, gubitak mišića, slinjenje, cvokotanje zuba i , u nekim slučajevima zastrašujuće halucinacije, poput osećaja insekata koji im se kreću po koži.

U razgovoru za CBC , gradonačelnik Ivon Godin iz Bertranda u državi Nju Brunsvick rekao je da su stanovnici "veoma zabrinuti zbog toga".

Prokomentarisao je:

Stanovnici su uznemireni. Pitaju: "Je li to meso losa? Je li to jelen? Da li je zarazno?" Moramo znati što je brže moguće što uzrokuje ovu bolest.

Većina slučajeva povezana je sa Akadskim poluostrvom u severoistočnom delu provincije, a istraživači pokušavaju da utvrde da li postoji zajednička veza između slučajeva proučavanjem uzroka iz okoline, uključujući izvore vode, biljke i insekte.

Utiče na ljude svih starosnih grupa i 2015. godine zabeležen je samo jedan sumnjivi slučaj bolesti, ali je taj broj u narednim godinama porastao na 11 slučajeva 2019. i 24 slučaja 2020. godine.

Marrero je rekao: 'Ne znamo šta je uzrok tome. U ovom trenutku imamo samo više pacijenata koji imaju ovaj sindrom. '

Iako su izveštaji o nepoznatoj bolesti izazvali zabrinutost, stručnjaci su upozorili da se ne prenagljuje sa zaključcima jer se kaže da je širok spektar simptoma u grupi "netipičan" za većinu moždanih bolesti.

Valerie Sim, istraživačica neurodegenerativnih bolesti sa Univerziteta u Alberti, naglasila je da „još uvek nema dovoljno informacija“ i napomenula da određeni karcinomi, demencija ili pogrešne dijagnoze mogu objasniti opseg simptoma.

Da bi utvrdili da li novi slučaj treba uključiti u „skup“ prethodno sumnjivih slučajeva, Marrero i njegov tim uzimaju u obzir istoriju pacijenta, kao i testove koji uključuju slikanje mozga, metaboličke i toksikološke testove i kičmene moždine da bi se isključile druge moguće bolesti .