NAUČNICI NAJAVILI ČUDO U Singapuru su razvili "elektronsku kožu" koja je sposobna da oseća dodir

Može prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brailleova slova

Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest
Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest, Foto: Shutterstock

Naučnici u Singapuru razvili su "elektronsku kožu" koja je sposobna da oseća dodir, što je inovacija za koju istraživači veruju da će pomoći ljudima sa protezama da prepoznaju predmete i osete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

"Kožu", koju su naučnici nazvali ACES, čini do stotinu malih senzora i veličine je jednog kvadratnog centimetra.

Naučnici sa Nacionalnog Univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može procesuirati informacije brže od ljudskog nervnog sistema i sposoban je prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brajeva slova sa više od 90 posto tačnosti.

- Ljudi moraju "kliziti" prstom po predmetu kako bi osetili teksturu, ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različiste čvrstoće - kaže vođa tima Bendžamin Te, dodajući da algoritmi veštačke inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.

ROBOT
ROBOT, Foto: Shutterstock

Kad izgubite čulo dodira, osećate utrnulost. Osobe koje nose proteze imaju taj problem. Stvaranjem veštačke verzije kože za njihove proteze ponovo mogu rukom osetiti toplinu i osetiti koliko je tvrdo to što drže u ruci - navodi Te.

Dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije "Ratova zvijezda" u kojoj lik Luk Skajvker gubi desnu ruku i dobija robotsku kojom, kako se čini, može osetiti dodir.
- Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi, ali postoji veliki interes posebno medicinske zajednice - Te.

Njegov tim već je izumeo kožu koja se može sama obnoviti kada se pocepa i materijal koji isijava svetlo za elektronske uređaje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi