ZANIMLJIVO OTKRIĆE Naučnici su uspeli da izračunaju koliko podzemne vode ima na Zemlji

Ukupna količina podzemnih voda na planetI Zemlji procenjuje se na 23 miliona prostornih kilometara, prema izveštaju kanadskih naučnika.

Planeta Zemlja
Planeta Zemlja, Foto: Youtube printscreen

U izveštaju koji je objavljen navodi se da je samo šest posto tih podzemnih voda pogodno za korišćenje - reč je o takozvanim "modernim" podzemnim vodama koje se nalaze nedaleko od površine i moguće ih je crpiti.

- To su podzemne vode koje se najbrže obnavljaju, u razdoblju od jedne ljudske generacije - rekao je vođa tima naučnika Tom Glison sa Univerziteta Viktoria.

- Ipak su te moderne podzemne vode najosetljivije na klimatske promene i na ljudsko zagađenje. To je ključni resurs koji moramo bolje da čuvamo - dodao je Glison.

Kako prenosi BBC, ukupna količina podzemnih voda može se lakše vizualizovati ako se zamisli da je cela kopnena površina planete prekrivena slojem vode debelim oko 180 metara.

Glisonov tim je za svoju procenu kombinovao velike količine podataka iz čitavog sveta.

voda
voda, Foto: Shutterstock

Međutim, nivo "starih" podzemnih voda varira u različitim regijama i one nisu pogodne za korišćenje.

- Na nekim mestima nalaze se vrlo duboko ispod površine, a na nekima ne. Na mnogim mestima su vrlo lošeg kvaliteta - rekao je Glison.

- Mogu biti još slanije nego što je voda u okeanu i mogu da sadrže otopljene metala i razne hemikalije, pa bi trebalo da se prerade pre upotrebe za piće ili u poljoprivredi - dodao je Glison.

Time je još važnije sačuvati moderne rezerve podzemnih voda i koristiti ih na održivi način, naglasio je on.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi