NIJE ZNALA ŠTA IMA U KUĆI! Na zidu u kuhinji je držala staru ikonu, a sada je zbog nje postala milionerka! (FOTO)

Remek delo koje se pripisuje italijanskom slikaru iz 13. veka Čimabueu pronađeno je u kuhinji jedne Francuskinje i očekuje se da bude prodato za više miliona evra na predstojecoj aukciji.

Ikona
Ikona, Foto: Tanjug/AP

Nazvana "Hristu se rugaju", mala drvena slika prikazuje Isusa okruženog gomilom ljudi.

Eksperti misle da je to deo većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, prenosi AP.

"To je ogromno otkriće za istoriju umetnosti", rekao je stručnjak iz galerije Tirkin u Parizu Stefan Pinta o slici dimenzija 24 sa 20 centimetara.

Slika je donedavno bila okačena na zidu između kuhinje i trpezarije kuće u kampanji.

"Vlasnica je mislila da je u pitanju beznačajna ikona dok jedan aukcionar nije primetio sliku dok je bio u njenoj kući i predložio da je pregledaju stručnjaci", objasnio je Pinta.

Ikona
Ikona, Foto: Tanjug/AP

On je dodao da su eksperti "sa sigurnošću" utvrdili da slika ima obeležja Čimabueovog rada.

Uočili su jasne sličnosti sa dva panela njegovog diptiha, od kojih je jedan izložen u galeriji Frik kolekšn u Njujorku, a drugi u nacionalnoj galeriji u Londonu.

Sličnost u izrazima lica i zgradama koje je umetnik naslikao i tehnika kojom je naglasio svetlo i udaljenost posebno ukazuju na to da je u pitanju Čimabueovo delo.

"Ono što se kreće na ovoj slici su pokreti Hrista", rekao je Pinta.

Ikona
Ikona, Foto: Tanjug/AP

Slika će biti prvo Čimabueovo remek delo koje će se prodavati na aukciji, kada se pojavi na prodaji u aukcijskoj kući Akteon, severno od Pariza, 27. oktobra.

Otkrio užasnu tajnu koju kriju skladišta na Kosovu! Svi smo u opasnosti!

AUTOR: Informer/Alo.rs DATUM I VREME: 24.09.2019. 11:11 - 24.09.2019. 11:32 Frapantni podaci * Prema statističkim podacima, u posedu građana na Kosovu ima oko 250.000 komada ilegalnog oružja * Bivši potpukovnik KOS kaže da je teroristička OVK rasformirana, ali nije razoružana * Oružje je opasnost za Srbe na Kosovu Albanci na Kosovu kriju više od 250.000 komada ilegalnog oružja koje potiče od terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova".

Eksperti Tirkina očekuju da će je kupiti neki veliki muzej po ceni od četiri do šest miliona evra.

Čimabue koji je bio učitelj italijanskog majstora Djota, smatra se začetnikom italijanske renesanse.

Napustio je vizantijski stil popularan u srednjem veku i uneo elemente pokreta i perspektive koji su postali karakteristični za zapadno slikarstvo.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi