Prvi svetski rat
Shutterstock
Prvi svetski rat

Shutterstock

Prvi svetski rat, Foto: Shutterstock

Na današnji dan, 24. juna 1916. godine, počela je bitka na reci Somi u Prvom svetskom ratu. Posle pet meseci, koliko su trajale borbe, snage Antante osvojile su oko 200 kvadratnih kilometara teritorije uz gubitke preko milion ljudi na obe strane. Bila je to najkrvavija i najbesmislenija bitka u istoriji svih ratova. 

U ovoj bici je učestvovao najveći broj vojnika do tad, gledajući pojedinačne okršaje u ratu. Već prvog dana bitke Britanci su imali ogromne gubitke u ljudstvu. Preko 57.000 britanskih vojnika je toga dana poginulo, umrlo kasnije od zadobijanja teških rana ili nestalo. Ovaj broj žrtava koje je imala britanska vojska prvog dana Bitke na Somi veći je od ukupnog broja žrtava vojske Velike Britanije u toku Krimskog rata, Burskog rata i Korejskih ratova! Francuzi su, međutim, u bici na Somi imali manji broj odreda i samim tim mnogo manji broj žrtava od Britanaca. Takođe, prvog dana borbe poginuo je i nesrazmerno veliki broj oficira. Oni su tada i dalje nosili paradna odela, a ne maskirna i samim tim su ih Nemci lakše raspoznavali i napadali. Do prvog novembra 1916. godine Saveznici i Centralne snage su zajedno u Bici na Somi izgubili preko milion vojnika!

Ratovanje na Zapadnom frontu bilo je uglavnom u rovovima. Jedna od najdužih bitaka Prvog Svetskog rata bila je Verdenska bitka (21. Februar 1916 – 18. Decembar 1916. godine). Svakako da su rovovske borbe uticale na dužinu trajanja samih borbi. Francuska vojska je ovde pretrpela velike gubitke. Baš zbog toga, da bi se skrenula pažnja Centralnih sila sa Verdena, Britanci i manji broj odreda Francuske vojske započinju borbu južno i severno od reke Some. Ovaj cilj Savezničke vojske je donekle ispunjen. Nemačke snage su se okrenule više borbi na Somi, i smanjili intenzitet ratovanja kod Verdena. Ali, sa druge strane saveznici su imali još veći broj žrtava na Somi.

Ovo je takođe i prvi put da je Britanska vojska u jednu bitku povela veliki broj neiskusnih volontera. To je jedan od razloga njihovih velikih žrtava i lošeg taktiziranja. Sve do tridesetih godina prošlog veka u literature na engleskom se ova bitka smatrala teško izvojevanom pobedom nad opasnim i velikim neprijateljem. Međutim, još je Vinston Čerčil govorio o greškama britanskih taktizera i načina ratovanja u ovoj bici. Navodio je i to da su gubici u ljudstvu bili ogromni i da se ne može lako tvrditi da su saveznici odneli pobedu u Bici na Somi.