NEDELJA JE DAN KADA NAM DOLAZI U SUSRET OGROMAN ASTEROID "Mogao bi uništiti celu državu tamo gde bi pao" (VIDEO)

U nedelju će pored Zemlje proletiti najveći asteroid ove godine

Asteroid, Foto: Shutterstock

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići u nedelju, ali naučnici su rekli da ne treba paničiti jer ne predstavlja pretnju planeti.

Divovski svemirski kamen koji naučnici zovu 2001 F032 ima promer nekoliko stotina metara te će Zemlji prići na udaljenosti od oko 2 miliona kilometara, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Udaljenost je više nego pet puta veća od udaljenosti od Zemlje do Meseca.

- Stabilan je, nije na riskantnoj putanji - rekao je Detlef Košni, stručnjak za asteroide u Evropskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekat moći da vide astronomi amateri s valjanom opremom.

- Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca, otkad je otkriven pre 20 godina te ga otad pratimo - rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Ovaj asteroid, koji orbituje oko Sunca svakih 810 dana, proleteće pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.

Nakon bezopasne posete u nedelju, 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, ne približavajući se Zemlji ponovno do 2052. godine, rekla je NASA.

Naučnici planiraju let kako bi pobliže istražili asteroid. Rekao je da bi pobliži pogled na 2001 F032 pomogao astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.

Asteroid veličine 2001 F032 mogao bi uništiti celu državu, tamo gde bi pao, rekao je Košni.

Povezane vesti

 • Korisnik: skrozlos
  22/03/2021 - 08:24
  Onda da se nadamo da ce to biti washingtin d.c...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi