Crno Sunce
Shutterstock
Crno Sunce

Shutterstock

Crno Sunce, Foto: Shutterstock

Međutim, budući da uglavnom dolaze iz velikih daljina, nikad nije bilo dovoljno dokaza koji bi otkrili šta ih tačno stvara. Neki su praćeni do svojih galaksija domaćina, no njihov konkretan izvor ipak nikada nije tačno određen. 

U aprilu su astronomi pronašli prvi ovakav signal koji je stigao iz naše galaksije, što im je omogućilo da ga bolje istraže.

Nekoliko timova astronoma istraživalo je područje na kojem je nastao i otkrilo da je potekao od magnetara – zvezde sa vrlo moćnim magnetnim poljem –nazvanog SGR 1935 + 2154. Iako su magnetari bili glavni kandidati za tumačenje nastanka ovih signala, ovo je prvi jasan dokaz da mogu stvarati radio-talase na dovoljno visokoj energiji potrebne za takve signale.

Svemir

Shutterstock

Svemir, Foto: Shutterstock

Ovaj prasak, poznat kao FRB 200428, udaljen je oko 30.000 svetlosnih godina od nas, dok su ostale koje smo otkrili udaljeni milione do milijarde svetlosnih godina.

"Mnogo je sjajnija od bilo kog drugog radio-objekta u svemiru", rekao je Bing Zang sa univerziteta Nevada u Las Vegasu, jedan od istraživača .

To može značiti da ostali signali koje smo videli proizvode aktivniji magnetari koji mogu emitovati snažnije eksplozije.