plava rupa, voda, more, jezero
YouTube prin.screen
Česma, voda, nema vode, slavina, Foto: Shutterstock/Sergei Gorin

Poplave zagađenih otpadnih voda nagrnule su u okolinu Floride nakon što je akumulacija u starom rudniku fosfata procurila. Uz potencijalnu opasnost po javno zdravlje, postoji sve veći strah da bi ovo moglo dovesti do katastrofe za bogate divlje životinje koje žive u i oko lokalnog područja.

26. marta otpadne vode počele su da izbijaju iz bare u objektu Pinei Point u okrugu Manatee, oko 64 kilometra (40 milja) južno od Tampe duž obale Meksičkog zaliva, prema kabinetu guvernera Floride . Pogon je ranije bio postrojenje koje se koristilo za preradu fosfata - ključnog sastojka đubriva - i dalje drži milione galona vode koja je zagađena gomilama fosfogipsa na lokaciji.

Pre curenja, u objektu se nalazilo približno 480 miliona galona kontaminirane vode, ali sada je ostalo nešto više od 300 miliona galona. Ako rezervoar potpuno pukne, zvaničnici strahuju da će prouzrokovati „katastrofalnu poplavu" u okolnom okruženju. Do 3. aprila Ron DeSantis, guverner Floride, proglasio je vanredno stanje za zemlju Manatee nakon što su zvaničnici upozorili na „skori kolaps" rezervoara, dodajući da država sada radi na sprečavanju „stvarne katastrofalne poplavne situacije.“ Vlasti su naredile da se proteklog vikenda evakuiše i zatvori više od 300 domova kako bi se spremile za takav događaj.

„Nadamo se da se to neće dogoditi, ali moramo se pripremiti za to“, rekao je DeSantis na konferenciji za novinare 4. aprila.

DeSantis je primetio da se oko 35 miliona galona zagađene vode ispumpavalo iz rezervoara u okolne vodene tokove kroz „kontrolisani odvod“ kako bi se smanjio rizik od potpunog kolapsa skladišta vode.

Podaci uzorkovanja sugerišu da je voda blago kisela mešana slana voda bogata hranjivim sastojcima kao što su fosfor, azot i amonijak azot. Bilo je ranih bojazni da bi voda mogla biti radioaktivna (jer fosfogipsum sadrži radioaktivne izotope), ali DeSantis je rekao da to sada nije glavna briga. Ipak, ulivanje ogromnih količina hranljivih sastojaka u vodeni sistem može prouzrokovati pustoš za slatkovodne i obalne morske ekosisteme, jer podstiče prekomerni rast biljaka i algi. Pored toga što će lišiti drugog života hranljivih sastojaka, to može rezultirati cvetanjem štetnog fitoplanktona koji oslobađa toksine u vodu.

Šire područje zaliva Tampa dom je neverovatnog niza divljih životinja , uključujući morske kornjače, delfine i morske krave, kao i više od dva desetina vrsta gnezdenja čaplji, čaplji, ibisu, galebovima, čigrama i obalnim pticama.

Javno zdravlje je velika briga, ali zvaničnici su ukazali da je javno snabdevanje vodom bezbedno za piće.

"Želim da kažem da se Manati županije Komunalne usluge klijentima budite uvereni da je naša voda za piće je potpuno bezbedna za piće", navodi se u Vanesa Baugh, predsednik županije Komisije, izjave . „Sistem distribucije vode je zatvoreni sistem bez ikakvog načina ulaska poplavne vode.

Ovaj nekadašnji rudnik fosfata u raspadu već neko vreme predstavlja probleme lokalnom stanovništvu i ekolozima. Prema Tampa Bai Times-u , državni zapisi pokazuju da je kompanija koja upravlja rezervoarima godinama bila svesna značajnog propadanja svoje plastične obloge. Inženjer je čak savetovao da se rezervoar ne koristi kao zaporna stanica na vršnim nivoima zbog „relativno visokog potencijala za kvar košuljice i potencijalnog ispuštanja procesne vode u gipsane nasipe ili dno jezerca“. Takođe su se često javljala oštećenja na košuljici ili pukotine, za koje se čini da nisu adresirane.