mičio kaku, naučnik
Wikipedia
mičio kaku, naučnik

Wikipedia

mičio kaku, naučnik, Foto: Wikipedia

Jednom kada pronađemo znakove vanzemaljskog života (pa, ako ), moraćemo da se uhvatimo u koštac sa novim pitanjem, pretpostavljajući da nisu povukli prvi potez: da li bismo trebali uspostaviti kontakt?

Poznati fizičar Mičio Kaku se godinama jasno izrazio po toj temi, rekavši da veruje da ćemo pronaći vanzemaljski život, a ako to učinimo, trebali bismo biti oprezni u uspostavljanju kontakata. U novom intervjuu za The Guardian , otišao je dalje, nazvavši to "strašnom idejom".

„Uskoro ćemo postaviti teleskop Vebb u orbitu i imaćemo hiljade planeta koje treba pogledati, i zato mislim da su šanse prilično velike da bismo mogli uspostaviti kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom“ , rekao je on za ovu publikaciju .

"Postoje neke moje kolege koje veruju da bi trebalo da im se obratimo. Mislim da je to užasna ideja. Svi znamo šta se dogodilo Montezumi kada je pre toliko stotina godina sreo Kortesa u Meksiku."

Za one koji ne znaju, španske snage - predvođene Kortesom - zaklale su nenaoružane Asteke sve dok „ krv ratnika nije potekla poput vode “, što ne zvuči kao idealan ishod prvog kontakta sa vanzemaljskim životom. Kaku je proširio ideju u prošlosti, objašnjavajući da, iako veruje da će vanzemaljski život uglavnom biti miran - s obzirom na to da će potpisi koje ćemo verovatno naći biti civilizacije hiljadama ili možda milionima godina pre nas - to ne znači to ne znači da bismo trebali rizikovati da se objavimo svemiru.

„Ne možemo da rizikujemo“, rekao je 2018. godine . „Ne bismo smeli da pokušavamo da oglašavamo svoje postojanje vanzemaljskim životom u svemiru zbog činjenice da ne znamo njihove namere.“

Opasnost, veruje on, nije u tome što će vanzemaljci biti „zli“ sami po sebi, već više u tome što im možda uopšte nije stalo do nas. Uporedio je naš položaj u svemiru sa položajem jelena u šumi. Iako lovci u šumi predstavljaju pretnju jelenu, stvarna opasnost dolazi od programera koji bi mogli popločati šumu i uništiti njihovo okruženje.

„U stvari, ako ste pročitali roman Rat svetova, Marsovci u HG Vellsu osnovni roman nisu bili zli u smislu da su nas želeli mučiti i želeli su da učine sve vrste varvarskih stvari čovečanstvu“, dodao je. "Ne, samo smo bili na putu."