Megan Markl
printscreen/youtube
Megan Markl

printscreen/youtube

Megan Markl, Foto: printscreen/youtube

Britanska kraljevska porodica i dalje je na udaru, nedelju dana nakon premijere intervjua Megan Markle i princa Harija i voditeljke Oprah Vinfrei. Nedavno je i poznati francuski satirični časopis Čarlie Hebdo takođe uzeo ovaj slučaj zdravo za gotovo, koji je na naslovnici prikazivao kontroverznu karikaturu britanske kraljice Elizabete II. i Megan Markle.

U poznatom intervjuu, Megan i Hari rekli su voditeljki Oprah Vinfrei nekoliko šokantnih izjava, poput navodne zabrinutosti člana kraljevske porodice zbog moguće boje kože njihovog sina Arčija pre nego što se rodio. Iako par nije naveo o kom članu je reč, uveravao je da to nije kraljica ili njen suprug Filip.

Ova tvrdnja slavnog para pokrenula je spekulacije o mogućem rasizmu ne samo u kraljevskoj porodici, već i u britanskim medijima. Dok se neki slažu sa Meganinim tvrdnjama, drugi odbacuju rasizam. Sam princ Vilijam rekao je medijima nekoliko dana nakon intervjua da kraljevska porodica sigurno nije rasistička.

Francuski satirični časopis Čarlie Hebdo, poznat po kontroverznim naslovima, takođe je reagovao na trenutni događaj koji pokreće kompaniju. U najnovijem broju oslikao je karikaturu britanske kraljice Elizabete II sa opakim naslovom, klečeći na vratu Megan Markle, koja bi trebalo da dočara prošlogodišnju smrt crnca Georgea Floida . „Zašto je Megan napustila Bakingemsku palatu?“, Glasi naslov novog broja, u Meganinim ustima piše „Jer nisam mogala više da dišem “, referenca na poslednje reči Floida, koji je umro nakon osam minuta nakon što je policajac klečao na njegovom vratu. Derek Čauvin je kleknuo.

Naslov časopisa izazvao je veliki talas ogorčenja na društvenim mrežama i organizacijama rasizma. Halima Begum, izvršna direktorka anti-ritualne organizacije Runitejd Trast, opisala je sliku kao „ neprikladnu na svakom nivou“. "Ovo ne pomera granice, nikoga nije nasmejala, niti dovodi rasizam u pitanje . Ne olakšava probleme i vređa", napisala je.

Britanska aktivistička grupa Crni i azijski advokati za pravdu nazvali su naslov "nečuvenim, odvratnim i fašističkim rasizmom " i rekli da se "hrani traumom Georga Flojda", rekao je Insajder.

Nezavisna novinarka Nadine Vite naslov je nazvala "odvratnim". Čarli Hebdo je naljutio i NBA zvezdu Enesa Kantera. "Sramota za Čarli Hebdo za promociju rasizma, ksenofobije, islamofobije i seksizma . Oni zarađuju milione dok ublažavaju ugnjetavanje i nepravdu zbog šale . Odvratno je. Rasizam nije sloboda govora. To je govor mržnje i terorizam", rekao je u Iahoo Nevs .

Ni Kraljevska palata ni predstavnici Megan Markl i princ Hari odbili su da komentarišu crtani film francuskog nedeljnika , prenosi CNN .

Čarli Hebdo postao je poznat širom sveta nakon što su džihadisti provalili u njegovu parišku redakciju 2015. godine, ubivši 12 ljudi, uključujući glavnog urednika, i ranivši još 11 osoba. Trebalo je da se osvete za karikature proroka Muhameda.

Naša preporuka