trubadur, trubaduri
Wikipedia
trubadur, trubaduri

Wikipedia

trubadur, trubaduri, Foto: Wikipedia

Trubadur je bio izvođač, ujedno i kompozitor, stare tradicionalne Oksitanske lirske poezije (Occitan lyric poetry). Ovaj tip poezije, bio je popularan tokom visokog srednjeg veka u periodu od 1100. sve do 1350. godine. Oksitanija je bila istorijska oblast južne Evrope u kojoj se govorio Oksitanski jezik.

Trubaduri (Troubadour) su sa etimološkog gledišta bili muški izvođači, ali je bilo i ženskih trubadura, koje su nazivali Trobairic (Trobairitz). Tradicija trubadurske škole, zapravo je započela krajem 11. veka u Oksitaniji, ali se kasnije proširila na Španiju i Italiju. U svom delu De Vulgari Eloquentia, Dante Aligijeri (Dante Alighieri) je naveo definiciju trubadurske poezije: Govorna, pesnička i muzička fikcija (Fictio, rethorica musicaque poita).

Zanimljivo je da su se u Evropi pod uticajem trubadura, formirali slični pokreti poput Trovadorismo u Galciji i Portugalu (Trovadorismo in Galicia and Portugal), Trouveresa u severnom delu Francuske (Trouvères in northern France) i Minesang u Nemačkoj (Minnesang in Germany).

Trubadurske pesme su bile sazdane uglavnom od tekstova sa aktuelnim temama ljubavi koje su se događale na dvorovima, kao i temama viteštva. Većina pesama se mogla podeliti na: intelektualne, metafizičke i formulaične, mada su mnoge bile izuzetno satirične pa i vulgarne. Trubadurske pesme su se mogle grupisati u tri stila: Trobar leu (svetlo), Trobar clus (zatvoreno) i Trobar ric (bogato). Bilo je i više žanrova, a među najpopularnijim je bio Canso. Mada su u to vreme bili popularni i žanrovi Tensos i Sirventes u post klasičnom periodu.

Naša preporuka