crkva, hrast, drvo
YouTube prin.screen

Ovu minijaturnu crkvu posvećenu Svetom Panteleju napravio je Dragoljub Krstić 1991. godine, a nalazi se u selu Jovac kod Vladičinog Hana, na samom jugu Srbije. Kako možemo da vidimo na fotografiji, priroda je sama stvorila ulaz u unutrašnjost drveta, napravivši pravilan luk koji je oivičila.

Tajna koju su meštani sela Jovac ljubomorno čuvali čak 24 godine, u poslednjih par dana je preplavila internet, ostavivši nas u čudu kako je jedan ovako bajkoviti prizor uspeo da bude sačuvan od očiju javnosti toliko dugo.

Ne znamo kako je Dragoljub Krstić došao na ideju da na ovaj način iskoristi šupljinu u stablu hrasta, ali nam ostaje samo da se nadamo da baš na ovom mestu nije planirana trasa nekog novog auto-puta.

Od davnina se veruje da drvo ima magičnu moć. 

Za ovaj džinovski hrast se veruje da je veoma srećno drvo u čijoj se krošnji povremeno skupljaju vile. Otkako je u njemu napravljena crkva, kazuju meštani, prestali su udari gromova i munja po vrhovima njegovih grana i krošnje, za razliku od ranijih vremena kada je to bila česta pojava.

Naša preporuka