IME OD KOG SE LEDI KRV Jeziva simbolika danas već zaboravljenog imena

Kriterijumi za izbor imena dece, danas se drastično razlikuju od onih koji su važili tokom istorije, što je donekle i razumno. Nekada se za izbor imena vezivala snažna simbolika, verovalo se da ime umnogome utiče na budući karakter i sreću deteta u životu.

Devojčica iznenađena Strah Šok
Devojčica iznenađena Strah Šok, Foto: Shutterstock

Danas smo svedoci nekih novih trendova, sve češće deci dajemo strana imena, po mogućstvu što kraća, bez neke suštinske simbolike.

To je donekle i razumljivo ako pogledamo u kom smeru se razvijaju međuljudski odnosi, kultura i ostali faktori prožeti globalizacijom.

Zato i ne čudi što postoje brojna stara, srpska srednjevekovna imena koja su danas gotovo zaboravljena.

Jedno od takvih je ime Grobna.

I koliko god jezivo zvučalo, simbolika ovog srednjevekovnog ženskog imena je duboko ukorenjena u mentalitet, kulturu i istoriju našeg naroda.

beba, porođaj, mama, dete
beba, porođaj, mama, dete, Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako je u ono vreme smrtnost novorođenčadi bila velika, roditelji su često taj fenomen, u skladu sa kulturom i verovanjima, pripisivali demonskim i vraškim silama, te su težili da deci daju što strašnije ime, kako bi uplašili i oterali zle duhove.

Iz ove tradicije nastalo je i ime Vuk, koje je i danas zastupljeno u našem narodu.

Tako su ova i brojna druga imena bila namenjena upravo deci u porodicama u kojima je smrtnost novorođenčadi bila velika.

Ime Grobna kasnije je prestalo da se koristi i brojni su danas koji za ovo ime nisu ni čuli.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi