Šekspir
Alo.rs
Šekspir

Alo.rs

Šekspir, Foto: Alo.rs

Engleski pisac Džejms Spedding prvi je 1850. prepoznao tragove saradnje Džona Flečera u istorijskoj drami Vilijama Šekspira "Henri VIII".

Sada je dokazano da je ovu veliku istorijsku zagonetku rešio Petr Plehač sa Češke akademije nauka u Pragu, koji je u članku objavljenom na arKsiv.org u okviru Univerzitetske biblioteke Kornell. Plehač objašnjava da su on i njegovi saradnici koristili veštačku inteligenciju, softver koji je temeljno pročešljao kompletnu predstavu, a zatim identifikovao šta tačno pripada jednom, a šta drugom.

"Naši rezultati snažno podržavaju opšteprihvaćenu podjelu autorstva između Villiama Šekspira i Džona Flečera, kako je predložio Džejms Spedding, ali donose i nove dokaze u korist izmena koje je kasnije predložio Tomas Merriam", napisao je Plehač.

Godinama postoje algoritmi koji analiziraju obrasce pisanja pojedinih autora. I tako se algoritam prvo uvežbava upoznavanjem mnoštva autorskih dela, a zatim se algoritam naknadno testira na kontrolnom delu. Istovremeno, oni koji sprovode takva istraživanja moraju imati na umu da se stil pojedinog autora vremenom menja. Nakon čitavog postupka, algoritam je spreman da nanjuši izdajničke tragove autora za kojim je iniciran lov.