Tviter, Twitter
EPA/SASCHA STEINBACH
Tviter, Twitter, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Džek Dorsei, Evan Villiams, Biz Stone i Noah Glass postali su osnivači Tvitera, počev od 21. marta 2006 . Prvi tvit napisao je Džek Dorsei istog dana, a 15 godina kasnije prodaje se za astronomsku sumu, navodi portal CNN .

Trenutni iznos prvog tvita iznosi 2,5 miliona dolara , odnosno 2,11 miliona evra.

Kao izvršni direktor Tvitera, Džek Dorsei prodaje prvi objavljeni tvit ikada, postajući svojevrsni digitalni kolekcionarski predmet . Prema veb lokaciji Valuable, Tvit je do sada dostigao ponudu od 2,5 miliona dolara, koju je nedavno poslala izvršna direktorka kompanije Orakle Sina Estavi.

Iznos je skočio za 500.000, pošto je Džastin Sun, osnivač kripto valute Tron, ranije ponudio 2 miliona za tvit .

Istorijski gledano, prvi tvit se prodaje putem non-fungible tokena, određene vrste kriptografskih tokena koja je u poslednje vreme sve popularnija kao tehnologija pogodna za prodaju digitalne umetnosti i drugih virtuelnih ideja, crteža ili dela. NFT, kao jedinstveni digitalni token, efikasno verifikuje autentičnost i vlasništvo, šifriran je potpisom umetnika na blok lancu.

Možda i zbog ovih kvaliteta, Džek ga je izabrao za platformu za prodaju tvitova, koji je svoje prve reči napisao na Tviteru 21. marta 2006. u 21:50. Džek je poznat po svojoj naklonosti prema kripto valutama. Međutim, iznos koji je trenutno najviša ponuda možda će i dalje rasti.

Naša preporuka