LUDI CAR KALIGULA Istoričari još uvek polemišu o razlozima koji su ga naveli na krajnje surovu vladavinu koja ga je na kraju koštala života

Jedan od najzloglasnijih rimskih careva zasigurno je bio Kaligula. Pravo mu je ime bilo Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, a nadimak Kaligula znači čizmica i dolazi od deminutiva za reč Caliga, koja označava rimsku vojničku čizmu, izrađenu od gusto složenih traka kože.

Kaligula
Kaligula, Foto: Youtube /Print scren

Taj je nadimak dobio, jer su ga kao dečaka od svega dve-tri godine u očevom vojnom logoru oblačili u minijaturno vojno odelo sa oklopom i čizmicama. Vojnici su ga po tome počeli nazivati čizmica, mada on sam kasnije nije voleo taj nadimak.

Kaligula je postao rimski car u kada mu je bilo samo 24 godine, tačnije 37. godine nove ere. Bio je tek treći rimski car, nakon Augusta i Tiberija, a njegova rana vladavina bila je gotovo idilična. Rimljani su na početku bili sretni što imaju tako mladog i dobrog cara.

Međutim, šest meseci nakon što je zavladao, Kaligula se teško razboleo. Stručnjaci veruju da se radilo o svojevrsnom psihičkom slomu. Ostatak njegove vladavine ponašao se poput čudovišta. Poznate su priče o njegovoj vezi sa svoje tri sestre. Navodno je u jednom krilu carske palate otvorio i javnu kuću.

Svog konja držao je u štali, pozivao na večeru i hranio zlatnim ječmom. Navodno je obećao da će ga imenovati konzulom i sveštenikom.

Kada jednom prilikom u areni nije bilo dovoljno kriminalaca da budu bačeni divljim zverima, Kaligula je naredio da deo gledalaca bace u arenu. Proglasio se i bogom te izgradio sebi hramove u Rimu i drugim gradovima Carstva.

Ogromna trošenja na luksuz, ispijanje bisera rastopljenih u sirćetu i veliki javni spektakli kao i tiransko ponašanje i seksualna izopačenost izazvali su mržnju Rimljana prema Kaliguli. Na kraju su ga urotnici ubili višestrukim ubodima nožem.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi