Portugal požar šumski požar
EPA-EFE/Filipe Farinha
Portugal požar šumski požar

EPA-EFE/Filipe Farinha

Portugal požar šumski požar, Foto: EPA-EFE/Filipe Farinha

Izveštaj je dodatni dokaz da ekstremni požari izazvani klimatskim promenama imaju sve teže zdravstvene posledice po stanovnike zapadnih država Sjedinjenih Država.

"Znamo da šumski požari postaju sve ekstremniji zbog klimatskih promena. Važno je početi razmatrati njihove zdravstvene efekte", rekla je Rosana Aguilera, koautorka istraživanja objavljenog u naučnom časopisu Nature Kommunikations.

Aguilera i njegove kolege proučavali su hospitalizaciju tokom perioda od 14 godina, od 1999. do 2012. godine i našli povećanje 10 odsto u broju slučajeva koji zahtevaju bolničko lečenje za respiratorne probleme u južnoj Kaliforniji u svetlu povećanog zagađenja vazduha prilikom gašenja požara, u skladu sa The Guardian na mreži.

Tokom sezone šumskih požara u južnoj Kaliforniji, nasilni vetrovi Santa Ane rasplamsavaju razorne požare. Od perioda proučavanja, zapadni požari su postali samo još divljiji i razarajući. Šest najmoćnijih požara ikad zabeleženih izgorelo je 2020. godine. I dok je veći deo Sjedinjenih Država poslednjih godina generalno smanjio izloženost štetnim česticama zbog strožih ekoloških propisa, šumski požari su se povećali na severozapadu zbog šumskih požara.

Zagađenje vazduha nejednako pogađa radnike sa niskim platama, siromašne crnačke zajednice , koje su već veoma izložene zagađenju vazduha iz drugih izvora, poput fabrika, autoputeva i rafinerija. Tokom prošlogodišnjih rekordnih šumskih požara, na primer, radnici su nastavili da obrađuju polja pod nebom prekrivenim dimom da bi ubrali rod.

Nedavna istraživanja pokazala su da požari mogu da izazovu ili pogoršaju ne samo respiratorne bolesti već i bolesti srca, srčani udar i moždani udar, rekla je Meri Prunicki , istraživač sa Univerziteta Stanford.

Portugal požar šumski požar

EPA-EFE/Filipe Farinha

Portugal požar šumski požar, Foto: EPA-EFE/Filipe Farinha

Dovoljno materijala je važan deo problema. Zbog razvoja regije Kalifornija, požari sve više uništavaju domove i infrastrukturu u razvijenijim oblastima, što rezultira izuzetno štetnom mešavinom metala, plastike, sredstava za čišćenje u domaćinstvu i drugih neprirodnih materijala.

Mega-požari - požari koji su dovoljno snažni da stvore vlastiti presek i mikroklimu - veća je verovatnoća da će dim gurnuti više, koji traje dugo, oksidira i postaje još toksičniji.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se razumele dugoročne opasnosti izlaganja dimu. Međutim, Prunicki veruje da već znaju dovoljno o ​​efektima da zahtevaju hitnu akciju.

Naša preporuka