Ilon Mask
EPA
Ilon Mask

EPA

Foto: EPA

Između ostalog je otkrio i da je startap Neuralink, u čijem je osnivanju učestvovao, blizu da započne testiranja na ljudskim subjektima.

Neuralink je još 2019. godine potvrdio da je kreiran robot koji implantate za interakciju s kompjuterima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde eksperti, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, kao i sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili.

Mask, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek mogla da posluži kao nešto daleko moćnije.

U tom kontekstu je najavljeno da se testiranje na ljudima očekuje "za manje od godinu dana", a implanti koji se ugrađuju debljine su četvrtine obima ljudske dlake, pa će se u moždano tkivo integrisati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbegne oštećenje krvnih žila na površini mozga.

Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga i da ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja, piše portal Pi-Si pres.