SREDNJOVEKOVNA UMETNOST GRADITELJSTVA Gradnja mostova nekada je bila daleko komplikovanija (VIDEO)

Izgradnja mosta preko vode veoma je ponekad naporan posao za građevince. Uprkos velikom tehnološkom napretku, osnove izgradnje ostale su gotvo iste još od davnina. U nastavku videće (video) kako su (kako je) građeni mostovi u srednjem veku...

Na Drini ćuprija, Višegrad
Na Drini ćuprija, Višegrad, Foto: Shutterstock

Izgradnja mosta počinjala bi tako da se prvo se na koritu izgradi "privremena brana" a voda unutar ove zatvorene konstrukcije ispumpava izvlačeći mulj i vodu jer na takvom terenu će biti su postavljeni stubovi mosta.

Tokom srednjeg veka, "privremena brana" je pravljena od nekoliko redova balvana zabijenih u blato. Ovo je napravljeno vodonepropusno pomoću blata i "ojačano" peskom. Voda je tada iz jame ispumpavana vodenim točkom.

Podzemlje je ojačavano drvenim šipovima zabijenim pomoću teških maljeva. Na ovo mesto se zatim postavlja drvena bazna rešetka sastavljena od hrastovih greda i dasaka.

Ova rešetka je bila pričvršćena velikim okruglim kamenjem, koje su bile međusobno povezane rešetkama od kovanog gvožđa. Jednom kada je temelj pripremljen, moglo se pristupiti zidanju stuba mosta.

most
most, Foto: Printscreen

Da bi se izgradili lukovi, podignuti su drveni lažni luk tj. skela i preko njih su postavljeni tačno rezani blokovi peščara ili granita. Jednom kad je kamen temeljac bio postavljen, "lažne skele" su uklonjeni i luk je stajao povezan svojom težinom. Lukovi su ojačani stavljanjem preko njih nekoliko slojeva kamena do početka nivoa mosta.

Napokon se postavjao to jest vršilo se popločavanje pomoću tvrdih jakih stena.

Ovaj proces izrade mosta u srednjem veku je prelepo rekreirao u 3D animaciji koja je projekat Instituta za arheologiju Češke akademije nauka (CAS) iz Praga i Instituta za nacionalno nasleđe sa sedištem u Pragu.

Inače za one koji ne znaju izgradnja Karlovog mosta započeta je 1357. godine, pod pokroviteljstvom kralja Karla IV, ali je završena tek početkom 15. veka. Most ima 16 lukova i 15 stubova.Most je dugača 512 metara, a širok gotovo 10 metara.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi