Brod
Printscreen/twitter.com/jr_carpe
Brod, Foto: Printscreen/twitter.com/jr_carpe

Fotograf i snimatelj Dejvid Moris ostao je bez teksta nakon što je shvatio da je u Engleskoj postao svedok jednog od najređih fenomenana na svetu, poznatog kao gornji miraž, usled kog ljudskom oku izgleda kao da brod na pučini lebdi iznad površine mora.

U pitanju je optička iluzija, koja je, kako ističe Dejvis, česta na Arktiku, ali je samim tim i retko viđena budući da na tom ledenom polu nema ljudi.

​- Uzrok varke je meteorološki fenomen poznat kao temperaturna inverzija. Uobičajeno je da temperatura vazduha pada kako raste nadmorska visina. Međutim, u slučaju temperaturne inverzije, topao vazduh nalazi se iznad hladnijeg, igrajući se sa našom vizuelnom percepcijom. Tako je nastala i fotografija lebdećeg broda, jer je hladno more snizilo temperaturu vazduha neposredno iznad njega, dok se u višim delovima nalazio topliji vazduh. Hladniji vazduh je gušći od toplijeg, pa ima viši indeks prelamanja svetlosti. Tako se zraci svetlosti, koji se odbijaju od broda, različito prelamaju prolazeći kroz slojeve hladnog i toplog vazduha i savijaju nadole putujući ka posmatraču na obali, zbog čega njemu izgleda da je brod na višoj poziciji nego što jeste - objasnio je snimatelj.

O tom fenomenu za Gardijan je govorio i meteorolog Dejvid Brejn, istakavši da gornji miraž može izazvati različite vrste iluzija.

- Predmet može da izgleda da je na višoj poziciji, kao u slučaju ovog broda, ali se zbog njega mogu videti i predmeti koji bi inače bili ispod linije horizonta - objasnio je on.

Gornji miraž, kod kog predmet izgleda kao da je na višoj poziciji, lako se može prepoznati jer se ispod njega ne vidi nikakav detalj, dok je drugi slučaj te optičke varke, kada se vidi predmet koji je iza linije horizonta, dobro poznat pomorcima.

Slična toj optičkoj iluziji je i donji miraž, koji nastaje u obrnutom slučaju - kada je sloj hladnog vazduha iznad sloja toplog. To je dobro poznata iluzija lažnih oaza u pustinji ili lokvi vode na putevima tokom vrelih letnjih dana.

Komentari (3)

đoda

07.03.2021 16:42

Jadni bolesnici, lečite se.

sale kg

07.03.2021 18:25

bernard ljubas bi rekao da je to NLO..

sky

07.03.2021 23:57

glupost. svake godine sa terase kuce u cg na moru vidim ovako nesto.