Novac pare štednja bogatstvo
Shutterstock
Novac pare štednja bogatstvo

Shutterstock

Novac pare štednja bogatstvo, Foto: Shutterstock

Da li često završavate mesec u prekoračenju? Ili se možda mučite da se spasite od finansijske propasti?

Niste sami - više od polovine ljudi širom sveta duguje i ima loše navike u trošenju. Zaista je tako jednostavno potrošiti manje nego što zaradite. Pa zašto nam je tako teško? Ako tražite načine da svojim novcem budete odgovorniji ili želite da napravite plan za postizanje cilja uštede, onda je ovaj članak prepun načina koji će vam pomoći na putovanju.

Počnimo sa osnovnim savetima

Ključno je da prepoznate šta vam je važno, ako je to sastanak sa prijateljima svakog meseca radi pića ili obroka, onda ne želite da oduzmete sva mala zadovoljstva koja imate u svom životu.

Budžetiranje „zabavnog novca“ pomoći će vam da nastavite dalje kada se štednja novca čini teško. Pre nego što nešto kupite, postavite sebi nekoliko jednostavnih pitanja: Da li biste mogli da nađete jeftinije negde drugde? Da li već imate nešto slično? Možete li je pozajmiti? Da li vam treba i možete li to sebi priuštiti?

Uklanjanje impulsa iz potrošnje može napraviti ogromnu razliku.

Jeste li ikada videli nešto na Instagramu, prevukli do njega i pre nego što se setite da je u korpi i da vam se preusmerava novac ka tamo?

Korišćenje pravila od 30 dana ili barem spavanje na njemu moglo bi vam uštedeti stotine, ako ne i hiljade dinara.

„Naplatite sebi“ zadate cifre uštede svakog meseca i odvajajte je kao i bilo koji drugi račun. Ako ga učinite automatizovanim i bez pregovora, pomoći ćete sebi da započnete štednju i nastavite da je dopunjavate svakog meseca.

Pratite kada kupujete kako biste mogli da razradite okidače potrošnje. Ako je tačno pre nego što odete na spavanje, prestanite da nosite telefon u krevet. Ako vam je dosadno, pronađite nešto što će vas zaokupiti kada imate slobodno vreme.

Kupovina stvari na rasprodaji - recite to sa mnom - samo je povoljna ponuda ako vam je uopšte bila potrebna. Ako ne, onda vas zapravo troši, a ne štedi. Prestanite da trošite novac kao način prolaska vremena. Ako putovanje u tržni centar koristite kao dan zabave, dobra navika je prekid pretvaranja mesečnih dnevnih planova kupovine u nešto što vas neće koštati ni dinara.

- Ne vršite beskontaktna plaćanja

- Unesite svoj PIN ili koristite gotovinu kako biste bili potpuno svesni svoje potrošnje

- Ne reagujte na porivu za kupovinu ili koristite pravilo od 30 dana

- Napravite inventar pre nego što kupite nove stvari

- Postavite mesečni izazov zamrzavanja potrošnje

- Uverite se da je „zabavni novac“ u vašem budžetu

To su jednostavne promene koje možete da napravite. Ali kako se baviti slučajem misterioznog novca koji nestaje?

Pored gledanja gde biste mogli da uštedite novac, vredi odvojiti vreme da pogledate stvari na koje biste mogli da potrošite previše.

Neke uobičajene oblasti u kojima biste mogli da potrošite su sledeće: Telefonski račun : neki ugovori koštaju ogromnih 6000 dinara mesečno! To je šokantno jer vam mnoge mreže daju neograničene podatke, pozive i SMS-ove za samo SIM paket po ceni od 2000 dinara.

Osiguranje automobila: Uvek istražite ovo svaki put kad je za obnavljanje, nažalost lojalnost kupaca se ne isplati i verovatno ćete iz godine u godinu dobijati bolju cenu kao novi kupac.

Brendirani lek: Sastojci su često isti kao i lekovi sopstvene marke, pa ne padajte na otmenu ambalažu i marketing.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da počnete da budete namerniji u trošenju i da uštedete na pozitivnom mestu. Ne kažnjavajte sebe ako ne možete odmah da smanjite svoju potrošnju. Verovatno su vam trebale godine da stvorite loše navike - pa ne možete očekivati da ćete ih promeniti preko noći.

Naša preporuka