Doktor presrećan je izjavio: "Koliko znamo, ovo je prvi put u svetu da je dete razvilo antitela nakon vakcinacije“
alo.rs
beba
beba, Foto: shuttersstock

Kod bebe koja je nedavno rođena na Floridi, testovi su otkrili prisustvo antitela na koronavirus. Žena koja ga je rodila je medicinska sestra i primila je vakcinu Moderna covid-19 u 36. nedelji trudnoće. Tri nedelje kasnije dobila je zdravu ćerku.

Testovi krvi dobijeni iz pupčane vrpce ubrzo nakon rođenja otkrili su da je za tri nedelje novorođena beba uspela da razvije antitela protiv bolesti sa kojom se svet bori više od godinu dana. „Koliko znamo, ovo je prvi put u svetu da je dete razvilo antitela nakon vakcinacije“, kaže pedijatar Paul Gilbert.

Gilbert, zajedno sa drugim lekarom, Čadom Rudnickim, planira da primeni ovo novostečeno znanje u narednoj studiji koja se bavi vakcinacijom trudnica i naknadnom proizvodnjom i pojavom antitela kod novorođene dece. „U ovom slučaju smo testirali bebinu krv kako bismo utvrdili da li se antitela mogu premestiti iz majčinog u bebino telo, kao što je pokazano kod drugih vakcina“, rekao je Gilbert.

Međutim, autori predstojeće studije ističu da još uvek nije jasno koliko će antitela moći da zaštite bebu ili kada bi bilo najbolje vakcinisati trudnice kako bi imuni sistem bio što jači.

„Ovo je samo prvi od mnogih hiljada slučajeva beba rođenih od majki vakcinisanih protiv kovida tokom trudnoće, koji će se povećavati u narednim mesecima“, objašnjava Rudnik. Biće važno pažljivo pratiti da li se antitela pojavljuju kod sve dece, ali takođe, na primer, da li postoje razlike u zavisnosti od vakcine koja se daje majci.

Jedna od prethodnih studija takođe je istakla da kod majki koje su preživele koronavirus antitela mogu biti prisutna i u majčinom mleku, dok bi dojenjem moglo da uđe u telo novorođene bebe.

Naša preporuka