STALJINOV PUT SMRTI, HLADNOĆA I TAMA Dobro došli u Noriljsk, najzagađeniji i najdepresivniji grad u Rusiji (FOTO)

Noriljsk ima veliko pozorište, brojne kafiće, galerije i brojna mesta u kojima stanovnici traže utočiše od mraka i zime.

Noriljsk
Noriljsk, Foto: Printscreen

* Malo je gradova s tako mračnim i hladnim zimama kao što je slučaj s ruskim Noriljskom

* Stanovnici neće videti sunce do sredine januara

* Hladan period traje 280 dana u godini

Noriljsk je jedan od najhladnijih, najzagađenijih i najdepresivnijih gradova u Rusiji u kojem živi oko 175 hiljada ljudi.

Jedan je od najhladnijih gradova na svetu, a njegovo stranovništvo zimi se bori protiv hladnoće koja može da bude i 55 stepeni ispod nule.

Noriljsk
Noriljsk, Foto: Printscreen

Hladan period traje 280 dana u godini, a snežne oluje pogađaju Noriljsk u proseku 130 dana. Do njega ne vode putevi, već se dolazi samo avionom, brodovima ili čamcima.

Srećom, sletanje u Noriljsk nije tako opasno kao što deluje. U vreme Staljina do grada je postojao put poznatiji kao „put smrti“.

Noriljsk
Noriljsk, Foto: Printscreen

Dok traju oluje autobusi se često kvare, ali rezervna vozila su spremna kako bi građani mogli da budu evakuisani na vreme, bez straha od smrzavanja na putu. Osam do devet meseci grad je prekriven snegom, a „sindrom polarne noći“, odnosno mraka koji traje dva meseca razlog je česte anksioznosti, nervoze, nesanice i depresije.

 

Noriljsk je smešten iznad Arktičkog kruga i dom je najvećoj svetskoj topionici gvožđa, koja ispušta toliko zagađenog materijala u vazduh da u krugu od 30 kilometara "ni trava ne raste". Grad leži na jednom od najvećih svetskih nalazišta nikla, platine i paladijuma, zbog čega je i jedan od najbogatijih gradova u Rusiji.

Noriljsk
Noriljsk, Foto: Printscreen

Nekada su tu radili zatvorenici Gulaga, a danas su zaposleni veoma dobro plaćeni za taj posao, piše "Pun kufer".

Kako je posao rudara težak, na raspolaganju im je 90 dana odmora i penzija u 45. godini. Kontaminacija teškim metalima utvrđena je čak 60 kilometara dalje.

Noriljsk
Noriljsk, Foto: Printscreen

Ali bez obzira na zagađenost, hladnoću i depresiju, koja je prilično česta, Noriljsk ima veliko pozorište, brojne kafiće, galerije i brojna mesta u kojima stanovnici traže utočiše od mraka i zime. Kad su temperature veće, svaku priliku koriste da izađu iz kuće, a kraj večnog mraka, koji nastupa u januaru, slave kupanjem u jezeru.

Bonus video

 

Povezane vesti

 • Korisnik: ChuChu
  09/11/2019 - 17:51
  Nazalost Rusja ima mnogo ovakvih tuznih i madnih gradova....idite i uvericete se , nemojte misliti da je Moskva Rusija....umesto s400, s500, s800 i ostalih skupih orudja , bolje da poprave , makar malkice , zivotne uslove i standard svojim gradjanima...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi