pčele
Youtube/Printscreen
pčele

Youtube/Printscreen

pčele, Foto: Youtube/Printscreen

Grupa stručnjaka namerava da reši jezičke zagonetke kraljice pčela (matice) i zvučne poruke koje emituju kad napuste svoje ćelije. Prema BBC-u, naučnici su rešili ove zagonetke pomoću visoko osetljivih senzora koji se koriste za nadgledanje vibracija.

pčele

Youtube/Printscreen

pčele, Foto: Youtube/Printscreen

Matice izlaze kada sazre, ali ako dve matice izađu u isto vreme, između njih se odvija fatalna bitka.

Agencija je navela da je naučni izveštaj potvrdio da kada jedna od kraljica izađe iz svoje komore, izdaju se zvučne poruke, a to su radilicama uputstva da drže ostale kraljice u njihovim ćelijama.

Martin Pinčik sa Univerziteta u Tangamu, koji je nadgledao studiju, primetio je da su zvukovi koje proizvode kraljice pčela i poruke koje sadrže "izvanredne".

- Možete čuti dijalog između kraljica. Bilo je hipoteza da kraljice razgovaraju jedna sa drugom kako bi testirale međusobnu snagu, ali sada imamo dokaze za drugo objašnjenje - dodao je Pinčik.

Pčela Cveće Oprašivanje

Shutterstock

Pčela Cveće Oprašivanje, Foto: Shutterstock

Istraživači su zaključili da kraljica putuje košnicom i obznanjuje svoje prisustvo radilicama.

Matice ne govore međusobno, kako je objasnio Pinčik, već se obraćaju svojim radilicama, kojih ima u desetinama hiljada, i rade na oslobađanju jedne kraljice u isto vreme.

A kad glasovi zatvorenih kraljica utihnu, to je znak da je "oslobođena" kraljica formirala sopstvenu eskadrilu i da može izaći druga kraljica. Pinčik je rekao da je posmatranje pčelinje zajednice sjajno iskustvo.

- Sve se odluke donose kolektivno. Pčele radilice su te koje odlučuju da li žele novu kraljicu - dodao je on.

S obzirom da pčelama preti izumiranje, pčelari i košnice koje snabdevaju hranom veoma su važni za opstanak pčela.

BONUS VIDEO: Izađite i glasajte za bolju budućnost