Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza
Tanjug/Rade Prelić
Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza

Tanjug/Rade Prelić

Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Današnji datum, 26. jun, ima ogroman značaj u istoriji Beograda. Na današnji dan 1867. godine, sa Beogradske tvrđave skinuta je turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom. Tri meseca ranije Turci su predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi pored srpske ostala turska zastava.

Ali Riza-paša je 19. aprila 1867. godineuručio je ključeve Beograda i drugih važnih gradova Srbije knezu Mihailu Obrenoviću. To se dogodilo na Kalemegdanu, a tačno mesto ovog događaja danas je obeleženo spomenikom. Sredinom marta 1867. knezu Mihajlu je u Carigradu turski sultan predao ferman o predaji gradova Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova. Ovaj dokument je svečano predstavljen na Kalemegdanu 19. aprila. Toj počasti su prisustvovali srpski velikodostojnici, predstavnici zemalja velikih sila, predstavnici i srpske i turske vojske, kao i celokupnog građanstva Beograda.

Pošto je pročitan ferman, Knez Mihajlo je otišao u grad, gde mu je zapovednik beogradske tvrđave Ali Riza-paša simbolično predao ključeve grada. Na beogradskoj tvrđavi se pored turske, vijorila i srpska zastava, a srpska straža je zamenila tursku. Poslednji odred turske vojske napustio je Beograd 24. aprila 1867. godine, a dan kasnije grad je napustio i poslednji turski komandant beogradske tvrđave Ali Riza-paša.