Planeta Zemlja
EPA/VICKIE FLORES
Planeta Zemlja

EPA/VICKIE FLORES

Planeta Zemlja, Foto: EPA/VICKIE FLORES

Studija iz 2018. otkrila je da je industrija odeće i obuće te godine stvorila više gasova sa efektom staklene bašte nego Francuska, Nemačka i Velika Britanija zajedno, stvarajući zapanjujućih 2,1 milijardu tona emisije CO2. Proizvodnja materijala proizvela je najviše emisija u poređenju sa drugim industrijama kao što su transport ili maloprodaja.

U odvojenom izveštaju utvrđeno je da modna industrija čini oko 10% globalnih emisija ugljenika i 20% otpadnih voda, navodi BBC Nevs . Ovi rezultati u više emisija se stvara od kako je avijacije i brodarstva u kombinaciji.

Iako mnogi modni brendovi ne uzimaju u obzir svoje ugljenične otiske, jedna kompanija koja to radi je Anas Anam, koja je stvorila Pinatek - inovativni kožni proizvod koji se proizvodi od vlakana ekstrahovanih iz lišća ananasa.

Dr Karmen Hijosa, kreator Pinateka, postala je svesna razornog uticaja kožne industrije na životnu sredinu nakon posete Filipinima devedesetih godina. Tamo je iz prve ruke iskusila toksični uticaj masovne proizvodnje kože u zemljama u razvoju.

To ju je inspirisalo da stvori Pinatek; koža napravljena od vlakana iz otpadnog lišća biljke ananasa. S obzirom da je lišće nusproizvod berbe ananasa, za njegovu proizvodnju nisu potrebni dodatni resursi iz okruženja.

Opisujući kako se proizvode proizvodi, dr Hijosa je rekao:

Posle berbe ananasa, odgovarajući biljni listovi sakupljaju se u snopove, a duga vlakna ekstrahuju poluautomatskim mašinama. Vlakna se zatim prirodno suše na suncu ili tokom kišne sezone u pećima za sušenje. Suva vlakna prolaze kroz postupak prečišćavanja kako bi uklonila nečistoće i otvorila vlakna. Mešaju se sa polihlečnom kiselinom na bazi kukuruza (PLA) i podvrgavaju se mehaničkom procesu kako bi stvorili netkanu mrežu koja čini osnovu svih kolekcija Pinatek-a.

Zatim se rolne boje pomoću GOTS sertifikovanih pigmenata i nanosi se smola koja daje dodatnu čvrstoću, trajnost i otpornost na vodu.

Dr Hijosa je dodao: "Jednom kada se vlakna skinu sa lista, ostaci biomase mogu se koristiti kao prirodno đubrivo ili biogas, nudeći dalju priliku za valorizaciju poljoprivrednog otpada i rad po principima kružne ekonomije."

Dr Hijosa je dalje objasnio kako pravljenje proizvoda sa lišćem ananasa pomaže životnoj sredini, jer bi lišće obično bilo zanemareno ili spaljeno. Kao rezultat toga, Pinatek je spasio 825 tona lišća koje bi bilo spaljeno, čime je uštedelo 264 tone CO2 ispuštenih u atmosferu samo prošle godine.