Saturnov mesec
Printscreen/Youtube
Saturnov mesec, Foto: Printscreen/Youtube

Astronomi su možda pronašli novu planetu oko zvezdanog sistema najbližeg Zemlji. Naučnici smatraju da je to možda ranije neotkrivena planeta koja kruži oko najbližeg zvezdanog sistema na Zemlji, piše portal Unilad .

Svetla tačka zabilježena u regiji Alfa Centauri A, budi nadu da planete mogu postojati mnogo bliže našem Sunčevom sistemu nego što smo ranije mislili , ali naučnici su naglasili da samo ovo zapažanje nije dovoljno za potvrdu novog otkrića.

Alfa Centauri A je jedna od dve zvezde u binarnom sistemu udaljenom samo 4,37 svetlosnih godina od Zemlje, tako da je to mali tračak nade u otkriće nove planete. Potencijalno otkriće takođe je objavljeno u časopisu Nature Komunikejšn, kao deo tekućeg globalnog projekta pod nazivom Brejktru Vatč, koji pokušava da otkrije moguće planete slične Zemlji oko Alfa Centauria i drugih relativno bliskih zvezdanih sistema.

Projekat, koji finansira Brejktru Aneštivs, koristi VLT , sistem velikih modernih optičkih teleskopa u Evropskoj južnoj opservatoriji u čileanskoj pustinji , za posmatranje potencijalne planete.

Međutim, naučnici su upozorili da postoji niz drugih mogućnosti koje bi mogle da unište potencijalno otkriće. Pete Klupar, glavni inženjer Brejktru Aneštivs, rekao je za The Guardian da je traženje planeta u Alfa Centauri-u bilo poput „pokušaja da se svetlost baterijske lampe ugleda neposredno pored svetionika“, dok je bio veoma oprezan u svojim primedbama o novom otkriću. To može biti artefakt, može biti planeta ili asteroidi ili prašina “, rekao je.

BONUS VIDEO

Naša preporuka