beba, ultrazvuk
Shutterstock
beba, ultrazvuk

Shutterstock

beba, ultrazvuk, Foto: Shutterstock

Dete je dobilo ekstremni oblik prekobrojnih penisa - koji se sastoji od bilo kog stanja koje uključuje višestruki penis - i brzo je privuklo pažnju medicinskih stručnjaka kao prvi poznati slučaj trifalije.

„Prekomerni penisi su izuzetno retka urođena urogenitalna anomalija koju je Veker prvi put zabeležio 1609. godine, nakon čega je u literaturi zabeleženo oko 100 slučajeva difalije. Izveštava se da duplikacija penisa ili difalije pogađa jedan na svakih 5-6 miliona živorođenih. “ navode autori u radu koji je objavljen u International Žurnal of Surgeri Kase Reports .

Dete je skrenuto na pažnju hirurga sa 3 meseca nakon što su roditelji primetili neko oticanje skrotuma, uz čudne izbočine koje su podsećale na male penise. Pregledom je istaknuta hidrokela (kolekcija tečnosti koja okružuje testis), kao i dve dodatne projekcije. Jedan se protezao od korena originalnog penisa i imao je glavić - to jest strukturu na vrhu penisa ili u klitorisu - dok je drugi bio ispod skrotuma.

U ovakvim slučajevima važno je uzeti u obzir ne samo zdravstvene aspekte pacijenta, već i etička razmatranja. Posle konsultacija sa raznim zdravstvenim stručnjacima, dete je operisano radi uklanjanja hidrokele i dva dodatna penisa. Operacija prekobrojnog penisa zahteva specijalne hirurge, jer se svaki slučaj razlikuje i može zahtevati rekonstrukciju uretre.

Operacija je bila uspešna, a dete nema negativnih efekata nakon jednogodišnjeg praćenja.

Iako je ovaj slučaj jedinstven po našem saznanju, difalija se sigurno već javljala i ranije. Difalija može biti genetsko stanje, ali dokazi takođe sugerišu da lekovi i infekcije tokom trudnoće takođe mogu igrati ulogu. Imati više penisa nije opasno, a većinu vremena dodatni falus ne radi ništa drugo nego da mu stane na put. Međutim, difalija je povezana sa drugim urođenim problemima kojima treba obratiti pažnju, uključujući probleme u digestivnom sistemu i urinarnom traktu.

Nažalost, novorođenčad sa povezanim urođenim oštećenjima obično živi kraće od prosečne osobe, pa medicinski tim odgovoran za dete sa trifalijom zahteva dalje mere kada dete napuni pubertet i pre braka. Uprkos tome, čini se da dete nema drugih problema, pa izgleda izuzetno obećavajuće da može živeti punim i normalnim životom.

Diphallia sigurno nije zaustavila jednog korisnika Reddita da u potpunosti živi, ne uprkos, već zbog njegovih višestrukih penisa. Nadimka „ Double Dick Dude “, pre više godina je napao Internet nakon što je na Redditu bio domaćin sesije „ Pitaj me bilo šta“ i svetu ispričao o svom neobičnom životu. U možda srećnoj poziciji u kojoj funkcionišu oba njegova penisa, Double Dick Dude je napisao knjigu dostupnu na Amazonu i dalje je prilično fascinantna internet ličnost.