ZA DLAKU NAS PROMAŠIO Asteroid umalo izazvao udes iznad Zemlje

Zabeležen najbliži pristup zemlju u proteklih 100 godina

Armagedon Smak sveta Kataklizma Zemlja Asteroid
Foto: Shutterstock

Asteroid veličine kamiona prošao je pored Zemlje u jednom od najbližih susreta koji su ikada snimljeni - ali nijedan od satelita koji skeniraju nebo radi zaštite naše planete nije video da svemirska stena dolazi.

Prethodno neviđeni asteroid, 2020 JJ, zalepršao je prošle nedelje na udaljenosti od oko 7.000 kilometara. U astronomskom pogledu, to je neverovatno blizu, i to ga čini jednim od najbližih prolaza naše planete ikada zabeleženih.

NASA-ina baza podataka o bliskim pristupima asteroida i drugih „objekata blizu zemlje“ otkriva da je 2020. JJ bio šesti najbliži pristup zabeležen u preko 100 godina praćenja još od 1900. godine i približio se mnogim satelitima koji okružuju našu planetu.

To što je nisu videli objašnjavaju time da se procenjuje da ima samo oko šest metara u promeru. Uporedite to sa gigantskim asteroidom 1998 OR2 - koji preleto krajem prošlog meseca - koji teži skoro kilometar. Međutim, manji se objekt približio mnogo bliže jer je 1998. godine OR2 prošao na udaljenosti od oko 6,3 miliona kilometara.

Ovaj asteroid će imati nešto bliži prelet, ali i dalje opasnosti
Foto: Shutterstock

Da se JJ 2020. stvarno sudario sa Zemljom, verovatno bi izgoreo u atmosferi oko naše planete. Međutim, i dalje služi kao upozorenje na opasnosti od asteroida.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi