tunel, nemačka vojska, istorija
Wikipedia
tunel, nemačka vojska, istorija

Wikipedia

tunel, nemačka vojska, istorija, Foto: Wikipedia

Grupa amaterskih francuskih arheologa sprovodila je ilegalno kopanje u blizini francuskog grada Kraonne, kada je naišla na ono što smatraju da bi mogli biti ostaci zloglasne katastrofe u Vinterberg tunelu, 101 godinu nakon događaja.

Početkom 1917. francuske snage pokrenule su sveobuhvatnu ofanzivu na grebenu Šemin des Dames, severoistočno od Pariza, u pokušaju da vrate region Aisne. Da bi snabdevale nemačke snage - a Francuzima nepoznate - nemačke trupe su izgradile podzemni tunel koji je išao 300 metara (984 stope) na severnoj strani grebena.

4. maja 1917., više od 270 vojnika je boravilo u ovom tunelu kada teško bombardovanje od strane Francuza udarilo na ulaz i izlaz.

Zatvorene su i ventilacione šahte, ostavljajući tunele da se napune otrovnim gasom. Tokom sledećih šest dana nestalo je kiseonika, gušeći one koji prethodno nisu umrli od bombi. Samo troje je preživelo dovoljno dugo da ih spasu i opišu situaciju s kojom su se suočili tamo dole.

"Vreme je prolazilo, a disanje postaje sve teže," Musketier Karla Fisser od 11. bio je u rezervi pešadijskog puka 111 je napisao . "Bilo je neizdrživo. Počeli smo da osećamo žeđ ... Izgubili smo svaku nadu."

"Nikada neću zaboraviti smrt svojih drugova. Jedan je zvao svoju suprugu, drugi svoje roditelje i braću i sestre. I ja sam bio emocionalno slomljen i mentalno sam oduzeo sve što mi je bilo drago. Borba za život ili smrt bila je spora i strašna. Svi su vikali da žele vodu, ali bilo je uzalud. Smrt se smejala svojoj žetvi, tako da niko nije mogao da pobegne. "

Fiber opisuje kako ga je njegov prijatelj zamolio da napuni pištolj da bi mu okonča život, pre nego što je potražio pištolj za sebe, samo se trudio da se ne onesvesti pre nego što je mogao da puca iz pištolja. Dok je puzao u mraku, tražeći vodu, naišao je na baterijsku lampu i pokušao da je uključi.

"Trebala mi je sva snaga i tada mi je svetlo zabolelo oči, ali ono što sam video bile su strašne scene. Moji mrtvi, goli drugovi ležali su u skučenim položajima i raširenih ruku. Nisam želeo više da vidim i ponovo sam ugasio baterijsku lampu. ... i izgubio svest, koliko dugo ne znam ".

Iznad bojnog polja raslo je drveće i lišće, zaklanjajući mesto gde je bio tunel. Lokacija je ostala tajna čitav vek, pre nego što je Alain Malinovski otkrio mapu položaja i uputio se na to mesto kako bi ga precizno odredio u stvarnom svetu.

Vlasti nisu učinile ništa povodom njegovog pronalaska više od decenije, kada je njegov sin Pjer izvršio nelegalno kopanje na tom mestu, kopajući četiri metra dole u ​​zemlju . On i njegov tim pronašli su stotine kanistara za gasne maske, dva tela, kao i niz pištolja.

Nemajući drugog izbora sada kada je nalazište pronađeno, a štampu je upozorio Malinovski, vlasti će uskoro odlučiti hoće li se iskopati , iako su stručnjaci nemačke komisije za ratne grobnice za Tajms rekli da su gotovo sigurni da je tunel Vinterberg pronađen.