REVOLUCIONARNA ODLUKA Kompanija Amazon će uskoro pakete dostavljati i dronovima

Jedna od prepreka masovnog slanja paketa dronovima su stroge regulative po pitanju korištenja vazdušnog prostora.

Amazon
Amazon, Foto: EPA


Za to područje u SAD-u zadužena je Savezna uprava za vazduhoplovstvo . Ova uprava odlučuje o tome ko će i na koji način koristiti vazdušni prostor kao i koji su manevri i kojim letelicama dozvoljeni.

Prošle godine Amazon je navedenoj upravi podneo zahtev za dostavu dronovima, koja je ovih dana napokon odobrena. Samim tim možemo reći kako je Amazon napravio jedan veliki korak ka inovativnoj dostavi dronovima – ali pravi posao tek sada sledi.

Savezna uprava za vazduhoplovstvo je odobrila Amazonu zahtev iz avgusta 2019. godine u kojem je Amazon tražio mogućnost dostave dronovima paketa do pet kilograma u manje naseljena područja.

Paket Paketi Pošta Poštanska pošiljka
Paket Paketi Pošta Poštanska pošiljka, Foto: Shutterstock

Amazon ima vrlo dobro popunjenu dostavnu mrežu u velikim gradovima i mestima, a problem predstavljuju retko naseljena mesta. U tim mestima Amazon će u budućnosti vrlo verovatno koristiti dostavu dronovima koja bi trebala znatno ubrzati proces dostave.

Spominju se brojke od 30 minuta, koliko bi Amazonovim dronovima trebalo da paket dostave do udaljenih slabo naseljenih mesta.

Treba naglasiti kako Amazon nije prva kompanija kojoj je odobrena dostava paketa dronovima. Pre njih takva su odobrenja dobili "Ving Aviation" i "UPS" koji je prepoznatljiva kompanija u svetu dostave.

Uprkos odobrenjima navedene kompanije za sada nisu u velikoj meri koristile mogućnost dostave dronovima. Videćemo kako će se stvar razvijati sa Amazonom jer sada je potrebno osmisliti kvalitetan sistem takve dostave koji će besprekorno funkcionisati jer ipak se radi o dostavi u potencijalno opasnom vazdušnom prostoru.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi