Grip bolovi bolest virus glavobolja
Shutterstock
Grip bolovi bolest virus glavobolja

Shutterstock

Grip bolovi bolest virus glavobolja, Foto: Shutterstock

Simptome nedostatka gvožđa nije lako prepoznati

Nedostatak gvožđa je jedna od uobičajenih bolesti nedostatka današnjice, koja pogađa uglavnom žene, ali ne i muškarce. Gvožđe je važan element u tragovima za naše telo, jer igra ključnu ulogu u hematopoezi i transportu kiseonika.

Ako ga nema dovoljno, manje kiseonika će ući u tkiva i ćelije i bićemo umorniji i razdražljiviji. Nedostatak gvožđa uvek treba shvatiti ozbiljno i ne sme se istrošiti zalihe gvožđa, jer se može razviti anemija sa nedostatkom gvožđa, što je ozbiljna bolest opasna po život. Nedostatak gvožđa nije lako prepoznati jer njegovi simptomi nisu specifični. Ako primetimo da smo stalno umorni, često nas boli glava, imamo poteškoće u koncentraciji, kosa počinje da opada, brzo se gušimo, možda su i nokti slomljeni, sumnjamo na nedostatak elementa u tragovima. Nedostatak gvožđa takođe ima prilično čudne simptome.

Kata je neprestano žvakala kockice leda

„ Za razliku od prethodne zime, ove godine nisam želeo tople napitke, ali sam neprestano žvakao kockice leda. Napolju bez obzira koliko je bilo ledeno vreme, hladne, ledene kockice su mi prijale. Verovatno zato što mi je jezik bio neprestano otečen i grub, pa čak i povremen na momente, a led je na njega imao umirujući efekat. Nisam ni sumnjao na nedostatak gvožđa, devojka mi je to skrenula pažnju, a onda je godišnji medicinski pregled na radu otkrio da u mom telu zaista ima malo ovog elementa u tragovima. Jezik mi je takođe bio otečen i osetljiv zbog nedostatka gvožđa. Po savetu devojke zamenila sam peglu sigurnim apotekarskim proizvodom “, rekla je Kata.

Možemo poželeti čudne stvari

Takođe možemo poželeti stvari ako imamo nedostatak gvožđa nad kojima se u osnovi možemo čak i zgaditi. Primeri uključuju prljavštinu i zemlju, ali više ljudi želi glinu, papir i kredu.

Noge nam se mogu stalno kretati

Možda imamo sindrom nemirnih nogu: naročito noću, ali i danju, možemo osetiti snažnu potrebu za kretanjem nogu.

Libido se može smanjiti

Nedostatak gvožđa će smanjiti nivo energije u našem telu, što takođe može smanjiti seksualnu želju.

Naša srca mogu brzo da kucaju

U slučaju nedostatka gvožđa, u ćelije ulazi manje kiseonika, pa naše srce pumpa krv sve snažnije, čak i uz vrlo malo fizičkog napora. Dakle, ako često imamo jak rad srca, možda imamo nedostatak gvožđa.

Naša preporuka