Plaža Sutomore
screenshot youtube
Plaža Sutomore

screenshot youtube

Plaža Sutomore, Foto: screenshot youtube

Pročitajte još:

 

Generalno, septembar je po mnogim karakteristikama sličan junu, s tim da su prosečne temperature vazduha nešto niže, ali more je toplije i veoma prijatno za plivanje, brčkanje i ronjenje. Vetar je uglavnom jači i češći u septembru nego u junu, ali i dalje nije neprijatan.

Kada je Grčka u pitanju Egejsko more je nešto toplije od Jonskog, jer su ova ostrva upravo izložena vetru, tako da je tamo more nešto hladnije. Međutim u pitanju je razlika u proseku od jedan do dva stepena.

Sudeći po brojnim iskustvima turista jun je već pravi mesec za odlično letovanje na Tasosu kada je prosečna temperatura vode oko 23 stepena, dok je u septembru more toplije za koji stepen, ali učestali vetar može da izazove nelagodu kada se izađe iz vode.

Preporučujemo i ovo:

 

Slično je i na Sitoniji, popularnijoj destinaciji naših turista, gde je u junu voda u proseku oko 23 stepena pa ona spada takođe u deo Grčke sa najtoplijim morem u tom periodu dok u septembru u pojedinim delovima često duva vetar pa zato tada nije loše otići do obližnje Kasandre gde je uglavnom plitko i toplo more.

Ipak ko planira u ovom periodu na more treba imati na umu i da se tokom noći temperatura vazduha spušta do 17 stepeni pa obavezno sa sobom treba topliju odeću, patike i tanje jakne za večernje šetnje, a klima uređaji u apartmanima uglavnom neće biti potrebni.

 

Prosečne temperature mora u junu i septembru u Crnoj Gori

U Crnoj Gori predsezona počinje već u maju kada je lepo vreme, što znači da je u tom slučaju u junu već dovoljno toplo more za kupanje, kao što je ove godine slučaj. U ovom delu Jadranskog mora nema nekih preterano velikih oscilacija u temperaturama mora. Ono je najtoplije početkom avgusta, a prosečne temperature vode u junu su oko 22 stepena dok je u septembru more za jedan stepen toplije.