horoskop, priroda
privatna arhiva
horoskop, priroda

privatna arhiva

Priroda Foto: privatna arhiva

Jedan takav običaj - strndžanje - na tankom ledu između mita i stvarnosti, ušuškao se između Homoljskih planina i Dunava, u selima na istoku Srbije, kod viševekovnih srpskih komšija - Vlaha.

Neki etnolozi tvrde da se ovaj običaj upražnjavao pre mnogo decenija, drugi, pak, tvrde da je reč o mitu.

"Pod strndžanjem se podrazumevalo grljenje i milovanje."

„Mladima je bio dozvoljen razgovor, grljenje i milovanje, ali samo iznad pasa", napisala je Zorica Divac u naučnom radu „Predbračni odnosi - ulazak u svet odraslih", objavljenom u Glasniku Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Tokom terenskog rada i istraživanja predbračnih odnosa u selima na istoku Srbije, Divac se u razgovoru sa sagovornicima starijim od 50 godina, susrela sa ovim običajem.

Već tada, pre četiri decenije, nije se više upražnjavao.

„Uverena sam da se praktikovao u vreme mladosti kazivača, s obzirom na to da mi je više njih identično opisalo glavne momente te prakse", kaže za BBC na srpskom etnološkinja u penziji.

Ipak etnolozi iz istočnih krajeva Srbije govore da je posredi etnološki mit.

„Bilo je krađa devojaka iz ljubavi i nameštenih svadbi, gde su roditelji ugovarali brakove, ali nije bilo strndžanja", kaže 36-godišnji etnolog Aleksandar Repedžić iz Majdanpeka.

selo

RINA

Selo, Foto: RINA

Kaže da je za taj termin, iako zna vlaški jezik, čuo tek krajem 1990-ih kada su mediji počeli da pišu o „bizarnom seks običaju - orgijama maskiranih Vlaha u pećini", na taj način „mistifikujući jedan narod".

Strandžanje kao prevaziđeni običaj

U okviru multidisciplinarnog projekta povodom izgradnje hidroelektrane Đerdap 2, Zorica Divac je od 1979. do 1982. godine istraživala predbračne običaje u istočnoj Srbiji.

Istraživanja su pokazala da se u tradicionalnim selima posebno vodilo računa o pripremi mladih za budući bračni život.

„Da bi pripremila decu za rani brak, zajednica se trudi da ih kroz običaje uvede u svet odraslih i ubrza njihovo polno sazrevanje", napisala je Divac u radu.

proleće

Shutterstock

Proleće, Foto: Shutterstock

Tako su na određene prolećne praznike, koji su prizivali plodnost, porodica i seoska zajednica odobravali udvaranje, odnosno „slobodnije ponašanje mladih i njihovo intimno upoznavanje".

Takav način flertovanja se na istoku Srbije, u okolini Homolja, kod Vlaha nazivao strndžanje.

Strnđ - na rumunskom strange, znači stegnuti, dok strndžanje predstavlja grljenje i milovanje.

Ovaj običaj se, između ostalog, upražnjavao tokom Belih poklada - poslednjeg dana pred početak uskršnjeg posta, kaže Zorica Divac.

I poznati srpski etnolozi Borivoje Drobnjaković i Slobodan Zečević, sa kojim je Divac išla na teren, napravili su zabeleške o tome.

selo

RINA

Selo, Foto: RINA

U knjizi Etnologija naroda Jugoslavije iz 1960. godine Drobnjaković piše da je kod Vlaha u Homolju običaj da „o belim pokladama momci i devojke nasred sela pale velike vatre, preskaču ih i oko njih igraju".

„Momci hvataju devojke, odvode ih dalje od vatre i sa njima se zabavljaju.

„Ako koju devojku momak nije odveo, njeni roditelji to smatraju neuspehom jer nijedan momak nije njihovu kćer begenisao (poželeo)", piše i knjizi.

Na takve podatke je i Zorica Divac nailazila istražujući po selima Negotinske krajine.

Kaže da su tokom pojedinačnih razgovora ljudi iz tih krajeva, gde se rano stupalo u brak, govorili o strndžanju kao običajnoj praksi, da se mladi bolje upoznaju u kontrolisanim uslovima.

„Svako ponaosob mi je govorio iste podatke - određeno vreme i prilika kada se strndža, mesto na kojem se odvija, javnost dešavanja, tj. međusobna kontrola između parova, dobronamerni stav roditelja i sredine", priseća se Divac.

Dodaje da su tada - krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, isticali da se taj običaj po selima ne praktikuje godinama, te da „mladi odrastaju bez kontrole, te da su razulareni".

„Isticali su da je u njihovo vreme bilo više morala i poštovanja starijih i tradicije", kaže Divac.

Priprema za brak

Strndžanje je počinjalo tako što su mladići birali devojke, a one obavezno prihvatale poziv.

Obavljalo se tokom dana - između 17 i 19 časova, na proplanku sa visokom travom i žbunjem, gde su se parovi međusobno mogli videti i čuti.

Livada Trava Zalazak Sunca Suton

Shutterstock

Livada Foto: Shutterstock

Roditelji, kao i seoska sredina na strndžanje su gledali blagonaklono i smatrali su ga poželjnim.

Sinovi i ćerke su sami odlučivali kada će se priključiti ovom vidu udvaranja.

Strndžanju su pristupali sa prvim znacima zainteresovanosti za suprotni pol, obično u uzrastu od deset do dvanaest godina, i tako „postajali momci i devojke", navodi Divac u radu.

Bila je to jedna vrsta inicijacije u svet odraslih i pripreme za brak.

Strndžanje je imalo funkciju „kontrolisanja seksualnog ponašanja, jer se dozvoljavanjem ovakvih kontakata sprečavao, u stvari, potpun seksualni život sa svim mogućim posledicama", piše Divac.

Dodaje da je time „omogućeno održavanje moralnih normi šire zajednice, postizanje porodičnih interesa i kontrolisano zadovoljavanje erotskih potreba pojedinca."

Livada Poljsko cveće

Shutterstock

Poljsko cveće, Foto: Shutterstock

Međutim, istovremeno su važila i „stroga pravila patrijarhalnog morala", koja su „nalagala smernost u ponašanju mladih u svakodnevnom životu".

Devojke su, shodno tome, bile u nezavidnom položaju.

Roditelji su posebno bili ponosni na devojke koje su momci često birali, dok su one sa samo jednim udvaračem izazivale „podozrenje, ogovarane su i malo poštovane".

Najgore su okarakterisane devojke koje se nisu strndžale ili su retko birane.

Da bi ih više mladića biralo, roditelji su savetovali devojke „kako da se ponašaju, o čemu da pričaju, kako da maze i ljube mladiće, šta smeju da dozvole, a šta ne".

Seoska škola

Rina

Seoska škola, Foto: Rina

Ukoliko bi saveti urodili plodom, roditelji bi s ponosom govorili - „tako mlada, a već se sa svim momcima strndža".

„I bili su ponosni što će njihova ćerka uskoro da se uda, jer je ovim običajnim ponašanjem, kod dece već u ranom pubertetu podstaknuta želja za brakom, a samim tim i za potomstvom", pisala je Divac.

Stndžanje su kontrolisali sami parovi, roditelji i čitava zajednica, pa su se retko dešavali incidenti i odstupanja.

Ipak, kako piše Divac, krajem 1940-ih godina u selu Manastirica kod Petrovca, dogodilo se da je devojka tokom strndžanja zatrudnela i ostala da se porodi kod majke.

„Činjenica da ovaj događaj pamti selo četrdesetak godina i da je devojka ostala kod majke i nije se udala, ukazuje da su ovakvi slučajevi bili retki, te da je sredina osuđivala kršenje postojećih pravila."

Pročitajte još:

Patrijarhalna načela su nalagala da devojka mora da uđe u brak kao devica, pa su predbračni seksualni odnosi smatrani grehom, koji je, negde se verovalo, izazivao gnev viših sila.

Takvi događaji su, nesumnjivo, predstavljali veliku sramotu i nesreću za porodicu i čitavo selo, pa je stoga „razumljivo zašto su se svi uključivali da bi se izbegle takve nemile scene".

horoskop, priroda

privatna arhiva

Priroda, Foto: privatna arhiva

Divac kaže da su posle njenog istraživanja, neke njene kolege govorile da strndžanje ipak nije postojalo.

„U vreme istraživanja i dalje se rano stupalo u brak, ali ova praksa koja je imala važnu društvenu ulogu više nije postojala", zaključuje etnološkinja.

Strndžanje kao mit

Etnolog Aleksandar Repedžić iz Majdanpeka tvrdi da strndžanje nije nikada postojalo.

„Terenskim istraživanjem i radom se bavim 16 godina i nikada na takvu vrstu orgijanja nisam naišao, a često sam i pitao sagovornike koji nisu ni čuli bilo šta vezano za strndžanje", kaže Repedžić koji trenutno radi u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.

Kaže da je do stvaranja novih mitova i legendi došlo krajem 19. veka kada je na Filozofskom fakultetu u Beogradu fromirana katedra za etnologiju i antropologiju.

horoskop, priroda

privatna arhiva

Priroda, Foto: privatna arhiva

Tome je, dodaje, doprinela knjiga Kroz naše Rumune, etnologa Tihomira Đorđevića koji u „putopisnoj belešci iznosi podatke o velikom broju zaraženih sifilisom među vlaškom populacijom".

„Sifilis je vladao svuda, ne samo među vlaškom populacijom i otuda se stvara mit o strndžanju", tvrdi Repedžić.

Smatra i da se radi i o nerazumevanju vlaške kulture iz ugla srpskih etnologa.

„Srpska etnologija nije razumela jezik i nije shvatala kulturu na pravi način, te postoje određene greške kod srpskih naučnika koji su načinili tokom istraživačkog rada, upravo zbog nerazumevanja kulture i običaja."

Do „mistifikacije kulture i naroda", sa prvim pominjanjem strndžanja, došlo je, kaže, jer su i neki etnolozi „nastupali sa predrasudama".

Naglašava da u vlaškoj kulturi postoji veliki broj zabrana i tabua vezanih za seksualni čin, poput onanisanja gde „ne smeš da vidiš spermu jer ćeš oslepeti".

„To je izvor koji je par ekselans, jer je iz vlaške kulture i to mi je pričao deda koga su tako naučili", govori Repedžić.

Kaže da je tokom dugogodišnjeg terenskog rada, uz mentorstvo etnologa Pauna Durlića, obišao oko pedeset vlaških sela oko Negotina, Despotovca, u dolini Mlave, u Poreču i Zvižu i da u razgovoru sa meštanima niko nije pominjao takav običaj.

„Jedino se negde ustalilo kao interna šala, da svi to kao rade", zaključuje Repedžić.