hotel cecil
Shutterstock
hotel cecil, Foto: Shutterstock

Slučaj je obrađen u seriji Netfliksovih dokumenata Mesto zločina: Hotel Cecil , objavljenoj 10. februara, sa izvesnim uspehom.

Iako mnogi kažu da bi se priča Elise Lam uklopila u triler ili horor film , nju nije napisao scenarista već život. U isto vreme, Netfliksova samoprodukovana serija izgleda kao priča o duhovima pomešana sa pričom o kriminalu: iako se pretpostavlja da se nije dogodilo ništa natprirodno, još uvek ne možemo sa kauča smisliti zadovoljavajuće odgovore o vrlo stvarnoj smrti Dvadesetdvogodišnja studentkinja Elisa Lam u hotelu Cecil početkom februara 2013.

Hotel smrti

hotel cecil

Shutterstock

hotel cecil, Foto: Shutterstock

Smešten u centru Los Angelesa, hotel Cecil sa 700 soba je iz više razloga legendarni hotel. Jedinstvena i lepa zgrada, ali upravo je to nasuprot duboko 1924. godine, sagrađena pre hotela Velika depresija na prvi pogled: zastrašujuće i bizarno mesto gde su prostitucija, predoziranje i razne smrti bile gotovo svakodnevica - čak postoji i zasebna stranica na Vikipediji o smrtnim slučajevima odvijalo ovde. U stvari, ovde se dogodilo samoubistvo, jer je jednog dana neko iskočio sa jednog od spratova padajući na nesuđenog prolaznika koji je na mestu umro.

Ali ne samo hotel već i područje je varljivo. Za manje iskusnog turista u Los Angelesu, sam hotel Cecil predstavlja oličenje raja: nudi jeftine cene soba i nalazi se u srcu centra grada. Međutim, meštani su svesni da je hotel izbegavati izdaleka, jer se nalazi u zloglasnom delu grada na Skid Rov-u , jednom od najopasnijih područja na svetu. Komšiluk je svojevrsno okupljalište beskućnika, mentalno obolelih, leglo kriminala i prostitucije, gde se najrazličitiji silovatelji radije okupljaju.

Naravno, reputaciji hotela je u velikoj meri doprinela Velika depresija koja je rezultirala sve većim brojem stalnih stanovnika koji nisu mogli da žive nigde drugde - obično zato što su tek pušteni iz zatvora ili zato što su bili registrovani seksualni kriminalci ili zavisnici od teških droga. Stoga nije toliko iznenađujuće što su odigravanja, pljačke, predoziranja i ubistva bila vrlo česta u hotelu.

Do devedesetih godina hotel nije bio, blago rečeno, privlačan turistima, sve do 2007. godine, kada je hotel dobio novog direktora koji je došao na ideju da u potpunosti obnovi i rehabilituje zgradu. Međutim, zbog pravnih problema to nije bilo moguće, pa je ogromna zgrada bila podeljena na dva dela, a onda je svoja vrata otvorio odeljak pod nazivom Ostani na Majni , sa novim predvorjem sa posebnim ulazom i nekoliko povišenih prostorija u njemu sobe su u potpunosti obnovljene.

Najpoznatija žrtva ovog hotela je Elisa Lam

Hotel je dobio novi zamah početkom 2010. godine, uglavnom zahvaljujući odeljenju „ Ostanite na glavnoj ulici“ , koje je počelo da privlači gomilu mladih univerzitetskih turista, uglavnom zbog svojih jeftinih cena. Takva je bila i tada 21-godišnja kanadska turistička devojka Elisa Lam, kojoj je dojadila monotona svakodnevica, pa je u januaru 2013. krenula na put i obišla zapadnu obalu Sjedinjenih Država. Zatim je 28. januara stigla u Los Anđeles, gde je planirala da provede samo tri noći. Međutim, dan pre nego što je otišla, izgubila se u misterioznim okolnostima.

Policija je odmah započela istragu i pronašla snimke sigurnosne kamere žene koja je slučaj odvela u potpuno drugom smeru. Vlasti su objavile snimak, a ljudi na Internetu, grupisani kao samozvani privatni internetski istražitelji, pokušali su da rasvetle istinu, čineći to temeljito teškim istragom.

Četiri minuta video je snimljen po hotelu lifta kameru, koja pokazuje Elisa ulazi u lift po prvi put, mirno čekajući lift da krene. Kad se pomeri, u strahu se odvuče do zida lifta, čuči, ulazi i izlazi nekoliko puta, povlači čudne, gotovo plesne pokrete, zatim, kao da se svađa sa nevidljivim neprijateljem, gestikulira i zamahuje, pa se vraća u lift , u strahu pritiska dugmad, zatim izlazi, pa trajno nestaje. Na snimku se potom vide samo vrata lifta, koja se sama otvaraju i zatvaraju, kao u horor filmu.

Policija je na kraju pronašla telo devojčice nakon tri dana. Međutim, zvanično mišljenje medicinskog veštaka izašlo je na videlo tek par meseci kasnije, utvrđujući uzrok smrti i zatvarajući istragu. Istraga je utvrdila da je došlo do „utapanja“ sa kojim se samoimenovani onlajn istražitelji uopšte nisu složili, pa mnogi do danas istražuju smrt Elise Lam.

Žrtvovali su činjenice na oltaru mistike

Tvorci četvorodelne serije nisu se fokusirali na šok, već na mistični slučaj i misteriozni hostel. Ipak, produkcija je bila neshvatljivo duga, ali priča se odvija na nekoliko niti odjednom, tako da nema dovoljno vremena da se detaljno pozabavi slučajem Elisa Lam. Ali čak i ako pokušate da to učinite, isti isečci ili rečenice se ponavljaju u tada jednosatnim epizodama.

Drugi problem je taj što stručnjaci, policajci, istražitelji, a time i činjenice potiskuju u drugi plan, jer brojne izmišljene teorije odvlače pažnju. Radeći to, međutim, tvorci svesno - ili nesvesno - izjednačavaju stvarne kriminalne stručnjake sa onima koji istražuju Elisu Lam iz hobija.

Međutim, za seriju se ne može reći da je izravno loša: ako nismo znali priču, serija je uzbudljiva i zadivljujuća zahvaljujući ulogama likova. U seriji, između ostalih, učestvuju policijski detektiv iz Los Angelesa, tadašnji direktor hotela, zaposlenik koji je pronašao telo i istoričari, psiholozi i jutjuberi koji imaju svoje ideje o slučaju.

BONUS VIDEO