Univerzitet u Torontu
Facebook printscreen
Univerzitet u Torontu

Facebook printscreen

Univerzitet u Torontu, Foto: Facebook printscreen

Crno-bela slika koja se ovih dana širi društvenim mrežama u Srbiji na prvi pogled možda i ne pleni pažnju, ali priča koja stoji iza trenutka ovekovečenog na ovoj fotografiji ostavlja bez daha.

Mala Ana se igrala u parku kada je nepoznati muškarac strpao u kombi! Čula je kako zapomaže, ali je bilo kasno! (VIDEO)

Ana se igrala na klackalici u parku, a njena majka sedela je na obližnjoj klupi Policija, Foto: Alo!/ Rajko Ristić Mala Ana se igrala u parku, kada ju je muškarac strpao u kombi: Odmah se uključio Amber alert sistem Na svim televizijama program je prekinut vešću sa slikom otete devojčice.

Kako je u svom postu na stranici "Radioaktivni komarac" naveo njen autor, na slici je zabeležen jedan od najneverovatnijih trenutaka medicine.

- Naime 1922. godine na Univerzitetu u Torontu, naučnici su otišli u bolničko odeljenje s decom koja su bila u komi i umirala od dijabetičke keto-acidoze. Zamislite sobu punu roditelja koji sede kraj kreveta i čekaju neizbežnu smrt svog deteta. Naučnici su išli od kreveta do kreveta i ubrizgavali deci novi prečišćeni ekstrakt - insulin. Kada su poslednjem detetu ubrizgali insulin, prvo dete kojem su ubrizgali se probudilo iz kome. Jedno po jedno, sva deca su se probudila iz dijabetske kome. Soba smrti i mraka postala je mesto radosti i nade. Zahvaljujući doktorima Bantingu i Bestu, koji su zbog svog otkrića insulina naredne godine dobili Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine. Pre nego što je Banting počeo da spašava živote insulinom, bio je doktor za vreme Prvog svetskog rata u kanadskoj vojsci. U bici kod Kambreja, uprkos povredama koje je zadobio, uspeo je da pomaže drugim muškarcima 16 sati sve dok ga drugi doktor nije zaustavio. Bio je nagrađen i 1919. godine za herojstvo - navodi se u objavi.

 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina