Jeste li ikada videli kako se hrani mladunče flamingosa?! (VIDEO)

Alo.rs/ National Geographic/ M. G. | Razbibriga 2020-02-27 15:41:23 2020-02-27 15:41:23

Pogledajte snimak koji prethodnih dana dele svi na Instagramu.

Shutterstock

Sposobnost da proizvode mleko kojim hrane svoje mladunce, jeste osobina koja sisare razlikuje od životinja.

Većina ptica svoje mlade hrani visoko-proteinskim insektima, ili u slučaju grabljivica, mesom glodara.

Međutim, studije su pokazale da neke ptice, kao što su golubovi, flamingosi i carski pingvini, i to i mužjaci i ženke, takođe mogu da proizvedu "mleko" kojim hrane svoj mladunce.

Flamingosi su monogamne životinje. Kada pronađu patnera, grade gnezdo i u njega polažu jedno veliko jaje. Kada se izlegne i mama i tata ga hrane mlekom selećih devet meseci.

Zov mladunca u mozgovima roditelja stimuliše oslobađanje prolaktina – istog hormona koji podstiče laktaciju kod žena – od kojeg ćelije u grlu roditelja otiču i ispuštaju sekret magične formule. A interesantno je da u procesu laktacije flamingosi gube boju. Do prestanka dojenja, perje ovih egzotičnih ptica postaje gotovo potpuno belo.

Mleko flamingosa, bogatije proteinom i masnije od ljudskog mleka, ima "konzistenciju kravljeg sira", kaže Pol Rouz, istraživač flamingosa sa Univerziteta Egzeter u Velikoj Britaniji, a prenosi Nedeljnik.

Mleko flamingosa je jarko ružičaste boje jer ga roditelji opskrbe istim pigmentima, karotenoidima, koji su zaslužni za boju krila flamingosa i koji su, u isto vreme, antioksidanti.

Iako je u pitanju proces koji nauci, ali i ljubiteljima ovih ptica nije nepoznat, snimak koji se pojavio na društvenoj mreži Instagram izazavao je neverovatan broj reakcija.

 

Expand player
Pogledajte više