Park za pse, kućni ljubimac, pas
Shutterstock
Devojka i pas

Printscreen/Twitter

Devojka i pas, Foto: Printscreen/Twitter

Psiholozi su dugo odbacivali teoriju da životinje mogu da osećaju ljubav kao i mi - odbacujući argument ukorenjen u sentimentalnosti, a ne naučnoj tačnosti.

Kineski naučnik Klive Vin sa Univerziteta u Arizoni, međutim, sugeriše da je ljubav ključna za ono što je nagnalo odnos između nas i pasa.

On istražuje ovu vezu - možda najznačajnije međuvrsno partnerstvo u istoriji - u svojoj knjizi “Pas je ljubav: zašto i kako vas pas voli”.

Životinjski psiholog, 59, počeo je da proučava pse početkom 2000-ih - kada je, poput svojih vršnjaka, verovao da psi nisu u stanju da osećaju složene emocije poput ljubavi.

Park za pse, kućni ljubimac, pas

Shutterstock

Park za pse, kućni ljubimac, pas , Foto: Shutterstock

Umesto toga, on je verovao da pripisivanje takvih emocija čovekovom najboljem prijatelju znači počiniti greh antropomorfizma – odnosno videti ljudske karakteristike tamo gde ih nije bilo.

Međutim, objašnjava u svojoj knjizi, na kraju se našao zatečen s nizom dokaza koji su postali preveliki da bi mogao da ih ignoriše.

“Mislim da dolazi trenutak kada je vredno biti sumnjičav prema vašem skepticizmu,” rekao je profesor Vin za AFP.

Pseća nauka uživala je u preporodu u poslednje dve decenije - sa mnogo istraživanja o inteligenciji pasa.
Na primer, naslovi poput evolucionog antropologa Brajana Harea “Genij pasa” zagovarali su ideju da naši prijatelji poseduju urođenu i izuzetnu inteligenciju.

Profesor Vin, međutim, odbacuje takve tvrdnje, tvrdeći da je najbolji čovekov prijatelj daleko od posebnog među članovima životinjskog carstva.

Na primer, golubovi su poznati po tome što mogu da prepoznaju različite vrste objekata na 2D slikama, dok su delfini pokazali da umeju da razumeju gramatiku, a pčele koriste ples kako bi međusobno signalizirale lokaciju izvora hrane.