KOVID-19 vakcina za životinje registrovana je u Rusiji, ali da li će vašem ljubimcu trebati injekcija?

Alo.rs/K.Ć | Razbibriga 2021-04-02 16:44:19 2021-04-02 16:44:19

Prema najavi ove nedelje, agencija je rekla da je vakcina sada spremna za masovnu proizvodnju, koja treba da proizvede oko 10 hiljada doza dnevno

Shutterstock

Rusija je registrovala „prvu“ na svetu veterinarsku vakcinu protiv COVID-19 za životinje.

Nazvan Karnivak-Kov, snimak je razvio Federalni centar za zdravlje životinja ( FGBI) , ogranak ruske veterinarske vlasti Rosselkhoznadzor. Prema najavi ove nedelje, agencija je rekla da je vakcina sada spremna za masovnu proizvodnju, koja treba da proizvede oko 10 hiljada doza dnevno.

Karnivac-Kov će biti komercijalno dostupan u Rusiji, a kurs vakcinacije od dve doze koštaće 588 rubalja (7,72 dolara)

Predklinička ispitivanja vakcine započela su u avgustu 2020. godine, uključujući 130 lisica, 130 mačaka, 130 pasa i 130 ferreta, nakon čega su u oktobru usledila dalja ispitivanja na mačkama, psima i nizu drugih životinja krznaša. Po svemu sudeći, studija je bila uspešna, iako nijedan podatak o istraživanju nije objavljen javno.

„Klinička ispitivanja ... koja su započela u oktobru prošle godine, uključivala su pse, mačke, arktičke lisice, kune, lisice i druge životinje. Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i da ima visoku imunogenu aktivnost, jer su sve testirane vakcinisane životinje u 100% slučajeva razvile antitela na koronavirus “, rekao je u izjavi Konstantin Savenkov, zamenik šefa Rosselkhoznadzora .

Brojni majmuni u zoološkom vrtu u San Diegu u Sjedinjenim Državama nedavno su primili vakcine protiv KOVID-19, ali ovaj snimak se i dalje smatra eksperimentalnim i nije registrovan za široku upotrebu u veterini. Vakcinu je razvila Zoetis, američka farmaceutska kompanija, koja je u početku razvila udarac imajući u vidu pse i mačke. Nejasno je da li će ova veterinarska vakcina biti komercijalno dostupna u bliskoj budućnosti.

Da li bi ste vi vakcinisali svog ljubimca?

 

Pitanje je: da li vlasnici kućnih ljubimaca moraju da vakcinišu svoje životinje? Kratki odgovor je glasio verovatno ne. Iako će opcija postojati za vlasnike kućnih ljubimaca u Rusiji, ne postoji hitna potreba za vakcinacijom kućnih ljubimaca iz perspektive javnog zdravlja. Pored svega ostalog, vakcina neće biti široko dostupna van Rusije.

Veliki broj različitih životinja zaražen je SARS-CoV-2 širom sveta, virusom odgovornim za COVID-19. Potvrđeno je da su najmanje 115 mačaka, 81 pas, 27 mačaka u zatočeništvu i najmanje 3 gorile u zatočeništvu zaražene SARS-CoV-2 od 2. marta 2021. godine, prema Američkom veterinarskom medicinskom udruženju . Neke preliminarne studije takođe sugerišu da nove varijante SARS-CoV-2 mogu izazvati srčane probleme kod mačaka i pasa.

Međutim, postoji relativno malo izveštaja da su kućni ljubimci ozbiljno oboleli od zaraze. Dalje, smatra se da psi i mačke ne igraju važnu ulogu u prenošenju virusa na ljude.

Međutim, veterinarska vakcina bi mogla biti vrlo korisna kada se radi o nercu. Preko 419 farmi nerca širom sveta prijavilo je izbijanje COVID-19. Zbog skučenih uslova farmi krzna, virusu je vrlo lako da se utrkuje kroz populaciju norki nakon što je ušao. Takođe je već neko vreme očigledno da se SARS-CoV-2 može prenijeti sa nerca na čoveka.

U novembru 2020. godine u Danskoj je oduzeto skoro 17 miliona norki u pokušaju da se ograniči širenje COVID-19. Nadamo se da bi uspešna veterinarska vakcina, kao što je Karnivak-Kov, potencijalno mogla da pomogne u izbegavanju takvih drastičnih mera u budućnosti.

Expand player
Pogledajte više