deca
Shutterstock
deca

Shutterstock

Foto: Shutterstock

I pored preporuke da se drži socijalna distanca, i da se smanje kontakti, ipak je poželjno, kažu stručnjaci da neko vreme i u ovoj situaciji deca provedu napolju.

Doktor Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, kaže da u vreme u kojem ne važi zabrana kretanja, i odrasli, kao i deca, svakako treba bar nakratko da izađu iz kuća i budu na svežem vazduhu. Ali, trebalo bi birati mesta za šetnju gde nema puno ljudi.

- Parkovi u ovoj situaciji nisu dobar izbor, i ne preporučuju se, jer u parkićima deca dolaze u kontakt sa drugom decom i odraslima na malom prostoru - kaže dr Janković. - Sada je cilj da se kontakti smanje na najmanju moguću meru kako bi se zaustavilo širenje virusa korona.

Za sve one koji se odluče da izvedu decu na svež vazduh, naš sagovornik savetuje oprez:
- Jako je važno da nema nikakvog kontakta s drugima, kako dete ne bi dobilo virus, a samim tim, što je takođe važno, da ne bi došlo ni do mogućnosti daljeg prenošenja.
Svež vazduh je preporučljiv kako za najmlađe, tako i za odrasle, pa makar se udisao i na terasi ili prozoru.

- Virus korona se prenosi kapljičnim putem i preko prljavih ruku, tako da kada je osoba napolju važno je da je udaljena od drugih ljudi, jer osim na predmetima i stvarima, virus neko kratko vreme može da opstane i u vazduhu - napominje dr Janković.

Zasad aktuelne preporuke ne zabranjuju izlazak napolje od 5 do 20 časova, ali i to može da se promeni. U Francuskoj i Italiji, kao mera prevencije, zabranjen je izlazak u parkove.

HIGIJENA IGRAČAKA

Kao što se sada mora pojačati higijena ruku, morale bi se redovno i temeljno čistiti i igračke za decu. Platnene igračke redovno perite deterdžentom u mašini, a ako one to ne mogu da "podnesu", privremeno ih odložite kako ne bi detetu bile nadohvat ruku, dok ova situacija ne prođe. Plastične igračke svakog dana dezinfikujte alkoholom.