Lift
Alo.rs/V.Đ.
Lift

Alo.rs/V.Đ.

Lift, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Šta ne raditi ukoliko se sajla lifta otkači? Sa vama ćemo podeliti nekoliko saveta stručnjaka i naučnika, koji nam govore kako da se ponašamo u slučaju da se nađemo u ovoj strašnoj situaciji.

Nikada nemojte skakati. Postoji legenda da ukoliko se lift otkači treba skočiti trenutku pre nego što on dodirne zemlju jer ćete na taj način smanjiti pritisak na svoje telo.

Prvo, kako ćete znati kada će lift dotaći dno? A drugo, ako uspete da skočite pri slobodnom padu smanjenje brzine kojoj se nadate je 3km/h to je nedovoljno da spasete svoj život.

Možete se značajno povrediti ukoliko udarite glavom u plafon. Nikako nemojte stajati uspravno. Udarac će biti pod pritiskom težine, koja je 10 puta veća od vašeg tela.

Lift

Alo.rs/V.Đ.

Lift, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Udarac će biti pod pritiskom težine, koja je 10 puta veća od vašeg tela koja će pasti na vaše noge u trenutku udara. Tako da, sigurno je da nećete preživeti. Lezite na pod.

Prema istraživanju naučnika iz MIT Centra za BIOMEDICINSKI inženjering, da bi ste uvećali šanse da preživite pad lifta, morate da legnete na pod, na sredinu lifta, jer ćete tako ravnomerno rasporediti težinu tela i maksimalno rasporedite silu udarca po površini tela.

Takođe, zapamtite da prekrijete glavu rukama, jer će vam na nju pasti delići uništenog lifta. Da li ste čuli za priču Beti Lou Oliver?

Radila je kao operater za lift u Empajer Stejt Bilding i ona drži svetski rekord za preživljavanje pada lifta. Padala je 79 spratova, a ono što ju je spaslo jeste kabl od 304 metara, koji je pao pre nje.