černobil, nuklearna katastrofa
Shutterstock
krava u černobilu, černobil, životinjski svet, Foto: Shutterstock

Nuklearna katastrofa u Černobilu dovela je do toga da se područje godinama smatralo nenastanjivim zbog radioaktivne kontaminacije, ali istina je da su tri decenije kasnije brojne studije otkrile da se na mestu katastrofe razvila raznolika i bogata zajednica životinja. Grupa krava čije je ponašanje slično ponašanju divljih životinja. U čemu je misterija divljih krava u Černobilu?

Možda mislimo da je zona u Černobilu godinama zvanično nenaseljena, ali prema studiji Černobilskog ekološkog rezervata biosfere, otkrivena je grupa krava koja je izazvala interesovanje naučnika i biologa.

Grupa se posvetila analizi ponašanja stoke napuštene nakon nuklearne katastrofe 26. aprila 1986. Kako su godine prolazile ( i uzimajući u obzir da su se rodili novi primerci) životinje su postale „divlje“. Kao što je otkrila studija, koja je podeljena kao svedočenje u objavi na Fejsbuku sa fotografijama viđene grupe, krave su po svemu organizovane kao da su stado divljih životinja i sa ponašanjem koje se prilično razlikuje od njihovog ponašanja obično se ponašaju kao „domaće“ ili domaće životinje.

Da li bi posetili Černobil?

 

Primećeno je da se grupa krava uspostavila u strogoj hijerarhiji , takođe se bez problema prilagođavaju surovoj klimi u tom području. Prema organizaciji koju su razvili, teladi koja su najranjivija uvek su pod strogom zaštitom ženki. Najjači i najstariji bik zadužen je da mlađe mužjake drži pod zaštitom , tako da na kraju ne budu meta grabljivica takođe prisutnih u tom području.

Evroazijski Bos, preci divljih krava Černobila

Studija se zasniva ne samo na posmatranju, već i na proceni kako živi grupa goveda, uz napomenu da su čak i najmlađi i nezaštićeni primerci razvili sposobnost prilagođavanja hladnoći. Ova zapažanja i studije poslužila su naučnoj zajednici da zaključi o važnosti ekosistema i uporedi ove divlje krave sa onima koje su im verovatno bile preci: evroazijskim aurohima (Bos primigenius ili Bos taurus primigenius).

Evroazijski Bos, koji su izumrli u 17. veku, bili su društvene i intelektualno razvijene životinje. Njihovo glavno stanište bile su šume i oni su vrlo retko bili plen predatora poput vukova, međutim na kraju su postali žrtve lova , jednog od uzroka njihovog izumiranja, zajedno sa propadanjem šuma.

Ostale zanimljive činjenice o fauni i flori Černobila

konj, černobil, životinski svet, Foto: Shutterstock

Više od tri decenije nakon nuklearne katastrofe u Černobilju, slučaj ove grupe divljih krava na području gde je nekada bila nuklearna elektrana nije jedini koji je upozorio biologe. U stvari, 2019. godine već je prijavljeno da je nakon radioaktivne eksplozije lišće drveća u obližnjim šumama rđavo opalo i otuda su sada poznati kao „Crvene šume“.

Ali, uprkos preživljavanju ovih zarđalih biljaka, nakon katastrofe izdato je naređenje da se poseku sva okolna stabla i ubiju životinje u tom području. To, međutim, nije sprečilo rast novih stabala koja su dodana skupu biljaka kojima je bilo dozvoljeno da žive i koja su takođe proizvela radoznali efekat, jer se osim krava koje su preživele i populacija divljih životinja, kao vukovi i medvedi, koji nisu bili žrtve lova na ljude, mogli su napredovati.

Ali oni nisu jedini, ali u černobilskoj zoni naseljavaju i ris, bizon, jelen, los, dabar, lisica, jazavac, divlja svinja, rakunski pas i do više od 200 vrsta ptica formiralo je svoj ekosistem područje Černobiljske katastrofe. Uz velike životinje, mnoštvo vodozemaca, riba, crva i bakterija čini opustošenu životnu sredinu njihovim domom, iako mnoge druge životinje nisu preživele ili nisu uspele da se prilagode okolini.

Ovo je slučaj insekata i pauka koji su doživeli veliki pad. Studija iz 2009. godine u časopisu Biologi Letters ukazala je da što je više zračenja bilo na određenim lokacijama oko područja katastrofe u Černobilju, to je manja populacija beskičmenjaka. Nešto što je viđeno i nakon nuklearne nesreće 2011. godine u nuklearnoj elektrani Fukušima, u kojoj su primerci ptica, cikada i leptira opali, dok ostale populacije divljih životinja nisu pogođene.

BONUS VIDEO