PA, GDE IH SPOJIŠE... Zašto je danas Međunarodni dan muškaraca, ali i Svetski dan toaleta? Postoji DOBAR RAZLOG!

Mnogima na prvi pogled delovalo smešno, ali postoji ozbiljan razlog za to.

Brijanje brada muškarac
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodni dan muškaraca obeležava se danas u cilju podizanja svesti o ulozi i zdravlju muškaraca i dečaka, poboljšanja rodnih odnosa, kao i promovisanja rodne ravnopravnosti i isticanja pozitivnih muških uzora. Pre tri godine na isti datum u kalendar se ugurao još jedan dan – Svetski dan toaleta, što je mnogima na prvi pogled delovalo smešno, ali postoji ozbiljan razlog za to.

 

Međunarodni dan muškaraca prvi put je obeležen 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država.

Za to je zaslužan dr. Džerom Tilaksing sa Vest Indis koledža.

 

"Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima?", objasnio je on.

Život muškarca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Takođe, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Pre sedam godina na 19. novembar se u kalendar upisao još jedan dan - Svetski dan toaleta.

Ženski toalet na Hemijskom fakultetu
Ilustracija, Foto: Alo!

Obeležavanje ovog dana uvele su Ujedinjene nacije 2011. godine, a razlog nije nimalo bezazlen niti duhovit, kako na prvi pogled može da se čini. Naime, UN je uvođenjem obeležavanja ovog dana hteo da skrene pažnju na rastući svetski problem - oko trećine svetske populacije živi bez toaleta, uglavnom u nerazvijenim zemljama.

 

Osim toga, toalet je važan deo života. Istraživanja pokazuju da u njemu svaka osoba tokom svog života provede u oko tri godine.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi