Slovenac se igrao dronom, pa umalo srušio policijski helikopter

Alo.rs/Indeks.hr | Razbibriga 2018-05-01 17:50:20 2018-05-01 17:50:20

Slovenačkom državljaninu koji je u Austriji isprobavao bespilotnu letelicu preti kazna od jedne do deset godina zatvora jer je svojim dronom skoro izazvao pad policijskog helikoptera, objavili su slovenački mediji.

Profimedia

Helikopter je poleteo iz kasarne u Beču u subotu oko 17.30 sati i ubrzo se nakon toga, na visini od 200 metara, skoro sudario s dronom.

- Pilot je sudar izbegao u poslednji trenutak - kazao je portparol policije Harald Soros.

Vlasnik drona je nakon toga letelicu brzo spustio na obližnji parking, spakovao je u prtljažnik vozila i pokušao da pobegne, ali ga je nakon dojave zaustavila policija.

Utvrđeno je da 41-godišnji slovenački državljanin za dron nije imao odgovarajuće papire. Letelica je teška više od četvrt kilograma pa je u skladu s propisima upravljanje njom zahtevalo odgovarajuću dozvolu.

Prijavljen je za ugrožavanje vazdušnog saobraćaja, a u policiji kažu da je u najgorem slučaju moglo doći i do nesreće sa smrtnim posledicama.

Slovenac tvrdi da je samo želeo da iskuša sposobnosti letelice i da je ionako nameravao da ju spusti na zemlju čim je video da joj se približava helikopter.

Pušten je na slobodu, a bude li osuđen, preti mu jedna do deset godina zatvora.

Expand player
Pogledajte više