Bolnica, lekar, ambulanta
Tanjug/Filip Krajincancic
Bolnica, lekar, ambulanta

Tanjug/Filip Krajincancic

Ambulanta, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

Nastavnik Dan Rojals poreklom je Australijanac, a živi u Aziji. Na Facebooku je u grupi Get It Off Your Chest objavio fotografiju svog jezika. Tvrdi da su otekline i vidljiva oštećenja prouzrokovale hemikalije iz energetskih napitaka koje su mu nagrizle tkivo jezika.

PROČITAJ JOŠ:

Objasnio je kako je pio i do šest energetskih napitaka na dan, a prestao je tek kad su mu lekari rekli da hemikalije iz takvih napitaka mogu da oštete tkivo. U njegovom slučaju, tvrdi, aminokiseline, B vitamini i biljni nadomjestci doslovno su mu pojeli meso, piše Daily Mail.

- Ko pije energetske napitke? Zavisni ste od njih? Možda želite da razmislite o tome. Pogledajte fotografiju... Evo, to vam hemikalije mogu napraviti od jezika, a zamislite sad kako je s unutrašnjim organima - napisao je na Facebooku pojašnjavajući kako je i sam pio do šest napitaka. Uprkos tome što redovno pere zube, nastala su oštećenja tkiva, a lekari su mu rekli da je to zbog hemikalija.

Oštećen jezik

screenshoot/Facebook

Oštećen jezik, Foto: screenshoot/Facebook

Rojals je i pušač, ali insistira da su povrede nastale samo zbog pića.

PREPORUČUJEMO:

- Da nešto razjasnimo. Brinem o svom oralnom zdravlju, ali ovo je samo od napitaka. Pušim, ali to nema veze s povredama na jeziku - rekao je. Nije pojasnio kako su mu tačno hemikalije naštetile. Stomatolozi su već ranije upozorili da visok procenat šećera i kiselina u energetskim pićima šteti oralnom zdravlju. Studija Svetske zdravstvene organizacije pokazala je da karijes može da nastane kao rezultat kiselosti i visokog udela šećera u tim pićima. U drugoj studiji naučnici su ustanovili da kiseline iz tih napitaka mogu prouzrokovati raspadanje zubne gleđi i dovesti do hipersenzibilnosti.

Specijalistica porodične medicine Mirjana Žagar Petrović objašnjava kako je moguće da su mu hemikalije iz energetskih napitaka nagrizle tkivo.

- Moguće je, jer su u pitanju velike količine pa produkuju i podstiču stvaranje i lučenje želučane kiseline. Ona refluksom nagriza praktično celu sluznicu jednjaka, ždrela i jezika. Nije normalno piti takva pića uopšte, a kamoli šest na dan. To su prazne, nepotrebne kalorije, ugljenohidrati u obliku šećera i dodataka, esencijalne aminokiseline i brojni drugi dodaci. Mi ni ne znamo šta sve sadrže takvi napitci - kazala je dr. med. Žagar Petrović ističući da je uz visoke doze šećera u takvim napitcima ujedno i velika koncentracija kofeina.

- Iako imamo osećaj da nam u početku čini dobro, kofein dugoročno šteti srcu, krvnom sistemu i mozgu. On izaziva porast pritiska i ubrzan rad srca. Ako se uz takve napitke ne uzimaju voda ili biljni čajevi, onda energetski napitci mogu izazvati i dehidrataciju - zaključila je dr. Žagar Petrović.