ručak, kobasice, grašak
youtube
ručak, kobasice, grašak

youtube

ručak, kobasice, grašak, Foto: youtube

Zamislite ogorčenje, dođete u svoj dom da biste utvrdili da je ne samo da je opljačkana, već je počinilac zagrizao tu divnu kobasicu koju ste čuvali (nije li ništa sveto?). Upravo se to dogodilo vlasniku kuće u Rošolzalleu u Gevelsbergu, u Nemačkoj, još 2012. Devet godina kasnije policija konačno ima identitet počinioca zahvaljujući dokazima o njihovoj krivici koji su prikladno zapečaćeni ugrizom kobasice.

Nakon provale 2012. godine, policajci sa lica mesta otkrili su nekonvencionalni trag dok su uzimali DNK iz napola pojedene kobasice. Izveštaj za štampu policije ne navodi tačno o kakvoj se kobasici radi, ali pokazalo bi se da je to jestiv dokaz.

Sigurno je da su forenzičari uspeli da izvuku DNK sa mesta ugriza u mesu kobasica, ali pretraga u to vreme nije pokazala da se podudara i krivci su se oslobodili. To je bilo dok nisu počinili nepovezan zločin (ovog puta nije bilo grickane kobasice). Napokon je automatizovani tehnološki deo uspeo da pronađe podudarnost sa slučajem Velike kobasice iz 2012. godine, 30-godišnjeg albanskog državljanina. Na nesreću žrtve provale, predmet zastara i opasnost je prošla osujećujući svaku šansu da zločinac bude izručen na suđenje u Nemačkoj, ostavljajući im još jednom slobodu da zagrize drugu kobasicu.

Slučaj bi mogao zvučati smešno, ali slučajni pribor predstavljao je ključne dokaze u nekim velikim krivičnim predmetima. 2005. DNK odbačene salvete korišćena je da potvrdi da je Džeri Vestrom odgovoran za ubistvo Džeane Ann Čilds. Potraga za ubicom trajala je 12 godina, a Vestrom je identifikovan kao osoba od interesa nakon što su uzorci sa originalnog mesta zločina predati privatnoj internetskoj genealoškoj kompaniji (koju ljudi koriste da saznaju o svojoj porodičnoj istoriji).

Pretraga je povukla delimično podudaranje povezano sa Vestromom, ali samo to nije bilo dovoljno da ga osudi. Da bi uzeli uzorak DNK koji im je bio potreban - a da ga nisu upozorili na istragu - tajni policajci pratili su Vestroma na hokejaškoj utakmici gde je pojeo hrenovku i bacio salvetu. Uspeli su da to izvade iz smeća, a uzorak DNK izvađen iz salvete poklapao se sa onim sa mesta zločina.